Neplata orelor suplimentare si a celor prestate pe timp de noapte


Buna ziua.
in contractul individual de munca e scrisa durata timpului de munca:8 ore pe zi,40 ore pe saptamana.Eu am un program de lucru la firma la care lucrez ca si vanzator,24 cu 48.Ce este de facut in acest caz?am vreo sansa sa castig in instanta drepturile salariale pentru orele suplimentare pe care le-am prestat de 5 ani?va multumesc anticipat

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Codul muncii prevede ca pentru orele suplimentare lucrate angajatorul este obligat sa le compenseze cu ore libere platite in urmatoarele 60 de zile de la efectuarea acestora. In cazul in care acest lucru nu este posibil, acestea vor fi compensate cu un spor la salariu, negociat de parti in contractul individual de munca sau prin contractul colectiv de munca, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In cazul in care efectuati si ore de noapte, legea prevede ca puteti beneficia fie de un program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fie de un spor la salariu pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza.
Pentru recuperarea sumelor aratate mai sus, veti putea chema in judecata angajatorul si sa solicitati instantei obligarea acestuia la plata drepturilor mentionate pe o perioada maxima de 3 ani anterioara cererii de chemare in judecata. Facem precizarea ca actiunea este scutita de taxa de timbru judiciarServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat