Concediere pe motive disciplinare


Buna ziua. as dori sa va expun urmatorul aspect. Am fost convocat la o cercetare disciplinara la o data in care nu puteam efectiv sa fiu prezent. Motive: trebuia sa asigur desfasurarea activitatii puntului de lucru pe care il coordonez: asigurarea cu registre de manipulatie,asigurarea cu numerar la ghiseu in vederea efectuarii platilor,etc.In cazul in care aceste activitati nu erau asigurate riscam inregistrarea unor reclamatii intemeiate la OPC sau creea rea culpei pentru delapidare temporara a unor sume. angajatorul,desi cunoaste aceste aspecte, a afirmat ca acestea nu contituie un motiv bine intemeiat pentru a lipsi de la cercetarea disciplinara,procedand astfel la intocmirea deciziei de sanctionare.A fost emisa o decizie de sanctionare pe care insa nu am semnat-o deoarece am fost in concediu de odihna si apoi in concediu medical urmand apoi iar concediu de odihna pe anul in curs. in total se vor aduna 6 luni de la asa zisele motive de sanctionare. Natural decizia va fi lovitat de nulitate daca nu va fi semnata in interiorul acelor sase luni? Intelegem ca decizia poate fi remisa si prin plic cu confirmare,insa daca salariatul este in concediu medical, nu poate sa i se inmaneze aceasta decizie,apoi daca salariatul pleaca in concediu de odihna in strainatate nefiind obligat prin CCM sa anunte angajatorul de acest lucru rezulta ca acea decizie nu isi va face efectul daca vor trece sase luni si nu va fi purtatoare de efectele inscrise in cuprinsul ei.Asa am inteles eu. Dvs ce puteti spune despre aceasta speta. Va multumesc mult

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Decizia de sanctionare disciplinara nu trebuie sa fie semnata de catre dvs. Aceasta reprezinta un act ce emana de la angajator si nu ca urmare a unui acord intre dvs. si unitatea angajatoare. Angajatorul poate sa va comunice decizia prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Pentru a putea stabili daca decizia de sanctionare disciplinara este lovita de nulitate sau nu, este necesar sa analizam mai multe aspecte. In primul rand aceasta trebuie sa cuprinda in mod cumulativ, sub sanctiunea nulitatii absolute, elementele obligatorii prevazute de art. 252 alin. 2 din Codul muncii. Cu privire la cercetarea disiplinara prealabila, este necesar a se vedea daca convocarea, prevazuta de art. 251 alin. 2 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, intruneste toate conditiile stabilite de lege.
Inca un aspect ce se impune a fi analizat este momentul la care a fost emisa decizia de sanctionare, art. 60 din Codul muncii prevazand in mod expres situatiile in care acest lucru este interzis (pe durata incapacitatii temporare de munca, efectuarii concediului de odihna, etc).
In cazul in care decizia de sanctionare este lovita de nulitate, aceasta nu va opera de drept, ci este necesara formularea unei contestatii la instanta de judecata. Legea prevede ca termenul de introducere a contestatiei este de 30 de zile calendaristice de la momentul comunicarii catre dvs. Facem precizarea ca actiunea este scutita de taxa de timbru judiciar.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat