Retinerea fara drept a documentelor de catre contabila societatii. Sanctiune


Buna ziua,
Salariata cabinetului de contabilitate a dus actele clientilor acasa, cu acordul admin., pentru o per. limitata. S-a terminat perioada dar nu mai vrea sa le restituie. Se poate considera furt? Cum as putea sa obtin actele? In Regulamentul intern exista prev. ca furtul este abatere diciplinara grava, sanctionata cu demiisia. Totusi trebuie sa indeplinesc prev. ref. la Nota expl., cercetare admin.?
Multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

In situatia data ar fi mai eficienta introducerea unei actiuni la instanta civila pentru obligatia de a face, in vederea punerii la dispozitie a documentelor detinute fara drept. Totodata veti putea solicita obligarea salariatei la plata de daune moratorii pentru fiecare zi de intarziere de la momentul pronuntarii hotararii si pana la predarea efectiva. Solutionarea unei plangeri penale ar putea dura mai mult timp.
De asemenea, aveti posibilitatea sa declansati si o procedura de cercetare disciplinara impotriva acesteia (cu respectarea dispozitiilor art. 247-252 din Codul muncii), in urma careia, daca va fi cazul, sa aplicati o sanctiune disciplinara dintre cele prevazute de art. 248 din Codul munciiServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat