Refuzul salariatului de a executa o dispozitie abuziva


Buna ziua!
Am fost amenintat ca voi fi concediat pentru ca am refuzat sa conduc o masina de la firma care nu are talon.
Acum doua luni din cauza problemelor la directie talonul a fost suspendat si eu am ramas fara permis. Am dat acel examen si mi-am recuperate permisul intr-o luna... dar nu vreau sa raman iarasi fara el si am refuzat sa conduc masina care e neregula.
Ei spun ca au reparat masina dar nu inteleg de ce nu au talonul...
Ce pot face?
Daca vor gasi alte motive pentru a ma concedia cum pot dovedi ca altul este motivul real?

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Atitudinea angajatorului de a va ameninta cu desfacerea contractului individual de munca pe motivul refuzului de a conduce autovehiculul mentionat este una abuziva. O eventuala cercetare disciplinara trebuie sa aiba la baza motive concrete, cel mentionat de dvs. nefiind unul intemeiat.
Este recomandat ca, pe viitor, pentru a nu oferi angajatorului prilejul declansarii cercetarii disciplinare pentru alte motive, sa va indepliniti in mod corespunzator atributiile de serviciu.
In situatia in care se va ajunge la emiterea unei decizii de concediere, aveti posibilitatea de a o contesta in fata instantei de judecata in termen de 30 zile de la comunicarea acesteia catre dvs. (pe motive disciplinare) sau in termen de 45 de zile de la comunicare (pentru alte motive).
Abuzul din partea angajatorului il veti putea dovedi cu orice mijloace de proba

Alte Consultatii Juridice

Micsorarea salariului si modificarea fisei postului unilateral de catre angajator
Mutarea salariatului pe alt post, in absenta vreunui motiv disciplinar
Calculul perioadei de preaviz in cazul demisiei
Functionar public. Refuzul acordarii concediului fara plata
Inlocuirea temporara a unui salariat aflat in concediu. Modificarea fisei postului
Inregistrarea tardiva a contractului individual de munca in Revisal. Contestarea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei
Salariata insarcinata, angajata pe durata determinata. Ajungerea la termen a contractului individual de munca pe durata determinata. Prelungirea contractului individual de munca
Concediu platit pentru redactarea tezei de doctorat, in continuarea concediului de studii
Imposibilitatea obligarii salariatului la semnarea unui act aditional la contractul individual de munca prin care se renunta la sporul pentru lucrul sambata si duminica
Calculul orelor suplimentare efectuate. Compensarea cu zile de concediu de odihna
Transferul salariatilor. Obligarea salariatului sa semneze actul aditional privind modificarea locului muncii
Termenul in care trebuie incheiat actul aditional. Majorarea salariului incepand cu o data anterioara semnarii actului aditional la CIM
Obligarea salariatului sa semneze noua fisa a postului
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Refuzul salariatului de a semna incetarea CIM prin acordul partilor


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat