Deducerea zilelor de concediu de odihna proportional cu durata zilelor de concediu medical


Buna dimineata.
Tocmai mi s-a adus la cunostinta ca pe anul 2015 concediul de odihna s-a diminuat proportional cu perioada concediului medical din 2014.
Mi s-a spus ca datorita faptului ca noul cod al muncii a intrat in vigoare in 2015 la calculul concediului de odihna pe anul acesta se ia in considerare concediul medical din 2014, si se va ajusta proportional.
Ma puteti lamuri va rog daca acest lucru este legal sau nu?
Multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Asa cum pana la data de 25.01.2015 concediul de odihna nu putea fi redus ca urmare a efectuarii concediului medical, nici prin modificarile aduse Codului muncii prin Legea nr. 12/2015 nu se poate realiza acest lucru. In art.145 din actuala reglementare se prevede expres ca salariatul va beneficia de concediul de odihna pentru perioada in care s-a aflat in concediu medical (aceste zile fiind considerate zile lucrate).
Prin urmare, este abuziva masura dispusa de angajator, dvs. avand posibilitatea de a-l actiona in judecata in cazul in care va va reduce numarul zilelor de concediu de odihna la care sunteti indreptatita.

Alte Consultatii Juridice

Prelungirea CIM pe durata determinata. Depasirea termenului de 36 luni
Functionar public. Refuzul acordarii concediului fara plata
Inlocuirea temporara a unui salariat aflat in concediu. Modificarea fisei postului
Salariata insarcinata, angajata pe durata determinata. Ajungerea la termen a contractului individual de munca pe durata determinata. Prelungirea contractului individual de munca
Concediu platit pentru redactarea tezei de doctorat, in continuarea concediului de studii
Calculul orelor suplimentare efectuate. Compensarea cu zile de concediu de odihna
Efectuarea concediului de odihna in anul urmator. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de odihna
Incetarea CIM pe durata perioadei de proba. Documente comunicate salariatului
Neplata ultimului salariu in caz de demisie. Compensarea zilelor de concediu de odihna neefectuat
Obligarea salariatului sa demisioneze. Obligarea acestuia sa presteze munca o durata zilnica mai mare decat cea prevazuta in CIM. Abuzurile superiorului ierarhic
Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat
Cumularea concediului de odihna neefectuat din anul anterior cu cel din anul curent
Functionar intors la locul de munca dupa efectuarea concediului de crestere copil. Refuzul acordarii postului ocupat anterior
Implinirea termenului contractului individual de munca pe durata determinata. Indicarea gresita a temeiul de drept in cuprinsul deciziei de constatare a incetarii contractului individual de munca emise de angajator
Stabilirea zilelor de repaus saptamanal in alte zile decat sambata si duminica


Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat