Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut


Deducerea zilelor de concediu de odihna proportional cu durata zilelor de concediu medical


Buna dimineata.
Tocmai mi s-a adus la cunostinta ca pe anul 2015 concediul de odihna s-a diminuat proportional cu perioada concediului medical din 2014.
Mi s-a spus ca datorita faptului ca noul cod al muncii a intrat in vigoare in 2015 la calculul concediului de odihna pe anul acesta se ia in considerare concediul medical din 2014, si se va ajusta proportional.
Ma puteti lamuri va rog daca acest lucru este legal sau nu?
Multumesc

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Asa cum pana la data de 25.01.2015 concediul de odihna nu putea fi redus ca urmare a efectuarii concediului medical, nici prin modificarile aduse Codului muncii prin Legea nr. 12/2015 nu se poate realiza acest lucru. In art.145 din actuala reglementare se prevede expres ca salariatul va beneficia de concediul de odihna pentru perioada in care s-a aflat in concediu medical (aceste zile fiind considerate zile lucrate).
Prin urmare, este abuziva masura dispusa de angajator, dvs. avand posibilitatea de a-l actiona in judecata in cazul in care va va reduce numarul zilelor de concediu de odihna la care sunteti indreptatita.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat