Compensarea orelor de munca ssuplimentara/de noapte


va rog mult sa-mi spuneti daca la un program de 8 ore pe zi, prestez intr-o zi si 3 ore suplimentare de noapte, ce beneficii am? cele trei ore cum trebuiesc platite, la fel ca cele prestate ziua?
daca intr-o luna calendaristica am lucrat 40 ore si inca 29 ore suplimentare, inseamna ca eu ar trebui in urmatoarele 6 luni sa muncesc cu 29 ore mai putin chiar daca aceste ore mi s-au platit?

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

1. Dupa cum probabil cunoasteti, se considera munca de noapte orele prestate in intervalul 22:00 - 06:00. In cazul in care cele 3 ore de noapte prestate de dvs. se incadreaza in intervalul aratat mai sus, sunteti considerata salariata de noapte si aveti dreptul la anumite beneficii. In acest sens, exista 2 posibilitati: fie angajatorul va reduce programul de lucru cu o ora fata de durata normala a zilei de lucru (fara a va diminua salariul), fie trebuie sa va acorde un spor la salariu pentru munca prestata in timpul noptii in procent de cel putin 25% din salariul de baza (daca timpul lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru).
2. In cazul in care nu va incadrati in situatia de mai sus, pentru orele de munca suplimentara efectuate angajatorul trebuie sa vi le compenseze in urmatoarele 60 de zile prin ore/zile libere platite sau, in cazul in care nu poate/nu doreste acordarea orelor/zilelor libere, trebuie sa va plateasca un spor la salariu (care este posibil sa fie prevazut in contractul individual/colectiv de munca), in orice caz acesta neputand fi mai mic de 75% din salariul de bazaServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat