Recuperarea drepturilor aferente orelor suplimentare


Ma numesc X, muncesc la Y si am o problema in legatura cu orele suplimentare neremunerate si pentru care nici timp liber compensator nu mi se acorda. In prezent efectuez seviciul in ture de 24/48, speta in care efectuez peste 60 de ore suplimentare lunar, in medie, iar in ultimul an am , dupa calculul meu, peste 300 de ore in acelasi regim.
M-ar interesa daca as putea actiona in instanta institutia, daca este necesar vreun demers premergator si la ce riscuri ma expun procedand astfel?
Mentionez ca in aceeasi situatie cu mine se afla peste 90% din personalul Y din care fac parte (fac referire la cei care muncesc la tura).
Multumesc anticipat!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Pentru recuperarea drepturilor compensatorii aferente orelor suplimentare efectuate va veti putea adresa instantei de judecata. Avand in vedere ca angajatorul nu va compenseaza orele suplimentare cu ore libere platite, asa cum prevad dispozitiile art. 122 alin. 1 din Codul muncii, acesta poate fi obligat sa vi le compenseze in bani.
Facem precizarea ca sporul pentru munca suplimentar? se stabile?te prin negociere, în cadrul contractului colectiv de munc? sau, dup? caz, al contractului individual de munc?, iar in cazul in care nu exista astfel de dispozitii, acesta nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baz?. Cu alte cuvinte, orele de munca suplimentara efectuate nu vor putea fi platite in procent mai mic de 175% din salariul de baza.
In prealabil veti putea inainta o notificare scrisa angajatorului prin care sa solicitati plata drepturilor aferente orelor suplimentare efectuate. Daca nu va da curs solicitarii dvs., veti putea introduce actiune in fata instantei de judecata.
Prin introducerea cererii de chemare in judecata se va putea degrada relatia dvs. cu societatea, ceea ce ar putea conduce la o atitudine ostila si chiar la incercarea de a inceta raporturile de muncaServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat