Conditiile majorarii drepturilor salariale


Buna ziua,
Numele meu este X si in anul 2010 m-am intors la munca cu 2 luni inainte de terminarea concediului de crestere al copilului.Am revenit pe acelasi post si acelasi salariu,insa in perioada in care eu am lipsit s-au facut mariri salariale considerabile.Intrebarea mea este daca exista vreun articol in lege care ma poate ajuta sa ajung si eu la acelasi salariu pe care il au si colegele mele cu aceiasi vechime.Am uitat sa precizez ca lucrez intr-o companie privata.
Va multumesc anticipat!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:

Potrivit art. 41 din Codul muncii, clauzele obligatorii din cuprinsul contractului individual de munca (printre care se enumera si salariul) pot fi modificate numai prin acordul partilor, prin incheierea unor acte aditionale.
Angajatorul nu poate fi obligat la majorarea drepturilor salariale ale dvs. decat in masura in care remuneratia este inferioara salariului minim brut pe tara garantat in plata (la momentul actual, nivelul salariului este stabilit la suma de 975 lei).
Daca salariul primit de dvs. este inferior celui aratat mai sus, veti putea solicita angajatorului in temeiul art. 164 din Codul muncii, republicat, sa stabileasca nivelul salarial in concordanta cu cel stabilit de H.G. nr. 1091/2014, iar in cazul in care acesta nu da curs in mod voluntar solicitarii dvs., va veti putea adresa instantei de judecata.
Facem precizarea ca o eventuala actiune in fata instantei este scutita de taxa de timbru judiciar.
Daca cuantumul salariului brut este superior celui de 975 lei, aveti posibilitatea sa inaintati angajatorului o cerere de majorare a drepturilor salariale, insa ramane la latitudinea acestuia daca o incuviinteaza sau nuServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat