DNA: Trimitere in judecata pentru fraudare de fonduri europene POSDRU


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului BUTURUGA IULIAN - MARIUS, reprezentant al S.C. Buturuga, Militaru & Asociatii SPCJ S.R.L. (preschimbata ulterior in S.C. Buturuga & Asociatii SPCJ S.R.L.), in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

- folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata (4 acte materiale),
- tentativa la infractiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata (3 acte materiale),
- tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (3 acte materiale),
- infractiunea de schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata (4 acte materiale),
- participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (7 acte materiale),
- fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata (189 de cate materiale).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010-2011, inculpatul Buturuga Iulian Marius, in calitate de reprezentant al S.C. Buturuga, Militaru & Asociatii SPCJ S.R.L. (preschimbata ulterior in S.C. Buturuga & Asociatii SPCJ S.R.L.), a prezentat Organismelor Intermediare Regionale pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (OIRPOSDRU) - Regiunile Sud Vest Oltenia, Nord Vest si Sud Est, delegate ale Autoritatii Contractante din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, documente si declaratii false prin care atesta in mod nereal capacitatea administrativa si financiara a societatii comerciale de a obtine fonduri europene.
Pe baza acestor documente pe care le-a falsificat personal sau a determinat alte persoane sa le falsifice (respectiv certificate de atestare fiscala false ce figurau ca fiind emise de Administratia Financiara Sector 3 Bucuresti, declaratii false privind eligibilitatea societatii, adeverinte false ce creau aparenta emiterii de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti), inculpatul a obtinut pe nedrept, in numele firmelor pe care le reprezenta, fonduri europene nerambursabile din Fondul Social European in cuantum de 2.024.740,5 lei, echivalentul a aproximativ 480.935,86 euro (in cadrul a patru proiecte POSDRU) si a solicitat suma totala de 6.074.223 lei, echivalentul a aproximativ 1.442.802 euro, provenita din fonduri europene nerambursabile si din bugetul national, in cadrul a trei proiecte POSDRU.
Din banii obtinuti in mod ilegal de firma pe care o reprezenta, inculpatul Buturuga Iulian Marius a schimbat destinatia sumei totale de 924.448,85 lei. Pentru a justifica cheltuirea acestei sume, Buturuga Iulian Marius a falsificat 351 de documente (contracte de prestari servicii, facturi fiscale, rapoarte de activitate, procese verbale de confirmare a prestarilor de servicii) pe baza carora a atestat, in mod nereal, existenta unor relatii contractuale intre firmele pe care le reprezenta si alte societati comerciale - prestatori de servicii fictivi.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de 2.024.740 lei reprezentand valoarea contractelor de finantare, la care se adauga dobanzile civile aferente.
In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatului Buturuga Iulian Marius.
La data de 11 septembrie 2012, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatului Buturuga Iulian Marius pe un termen de 29 de zile.
Facem precizarea ca inculpatul Buturuga Iulian Marius a mai fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru fapte similare, respectiv fraudarea fondurilor europene POSDRU.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat