Gala "Profesionistii dreptului muncii": Prezentarea premiilor


Cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la adoptarea primului Cod al muncii roman, Legea meseriilor, creditului si asigurarilor muncitoresti din 1912, Clubul de Drept Social - Costel Gilca in parteneriat cu Revista de Drept Social va organiza la Biblioteca Nationala Romana, in data de 1 noiembrie 2012, Gala „Profesionistii dreptului muncii”, in cadrul careia se vor organiza diverse concursuri in domeniul dreptului muncii si se vor decerna premii pentru merite deosebite.

Premii de recunostiinta
I. Premiul ``Marco I. Barasch`` pentru cel mai influent autor
Acesta este cel mai important premiu deoarece, pentru prima data in Romania, se va recunoaste, pe baza unor criterii stiintifice, care vor fi facute public, cel mai influent autor de dreptul muncii.
Premiul va purta numele celui mai important autor de dreptul muncii - Marco I. Barasch, omul care a acoperit cea mai lunga perioada publicistica, aproape 30 de ani, si care a adus una dintre cele mai importante contributii la dezvoltarea dreptului muncii.
- Premiul va fi acordat in functie de criteriile stiintifice pe care Clubul de Drept Social - Costel Gilca le-a elaborat - nu pe baza de inscriere.

II. Premiul ``Sanda Ghimpu`` pentru cel mai bun articol de drept social
Anual, se publica suficient de multe articole de drept social (probabil prea putine in raport cu importanta materiei) insa nu exista niciun premiu pentru a recompensa si recunoaste cea mai importanta contributie a unui autor.
De aceea, Clubul de Drept Social - Costel Gilca doreste sa recompenseze cel mai bun articol publicat in Romania.
- Premiul va fi acordat celei mai bune lucrari publicate intr-o revista de specialitate din Romania, fara a fi necesara inscrierea in aceasta categorie, ci pe baza de nominalizare.

III. Premiul pentru cea mai prodigioasa activitate
Exista autori valorosi prin scrierea lor dar si autori valorosi prin harnicia de care dau dovada. Dorim sa recompensam acei autori harnici care, in anul 2011/2012, au publicat cele mai multe materiale, atat in mediul online cat si in format clasic, pe hartie.
Premiul va fi acordat autorului care a scris cele mai multe articole pe parcursul ultimului an de activitate.

IV. Premiul ``George Plastara`` pentru debut
Consecventi ideii de a incuraja cercetarea in domeniul dreptului social, apreciem ca fiind de maxima importanta incurajarea autorilor care debuteaza fie cu un articol, fie cu o carte.
Premiul poarta numele primului autor de dreptul muncii - George Plastara - care, in anul 1908, a scris prima carte de dreptul muncii: ``Incercari asupra regulamentarei muncei in Romania``.
- Premiul va fi acordat celui mai bun autor debutant, fie pe baza de inscriere, fie pe baza de nominalizare.

V. Premiul ``D. R. Ioanitescu`` pentru cea mai buna lucrare de licenta / masterat / doctorat
Premiul ce poarta numele profesorului Ioanitescu, fost ministru al muncii, autorul mai multor tratate de dreptul muncii din perioada interbelica, vine sa recunoasca eforturile depuse la inceputul activitatii cat si valoarea pe care o au unele scrieri obligatorii.
Se vor lua in considerare numai acele lucrari care au fost sustinute in cursul anului 2011 sau 2012.
- Premiul va fi acordat celei mai bune lucrari de licenta / masterat / doctorat, fie pe baza de inscriere, fie pe baza de nominalizare.

VI. Premiul ``Grigore Trancu-Iasi`` pentru cel mai bun proiect legislativ
Premiul vizeaza atat recunoasterea efortului pe care initiatorul unui proiect legislativ il depune, cat si incurajarea redactarii unor proiecte legislative cat mai ample. Acesta va purta numele unuia dintre cei mai influenti ministri romani si anume Grigore Trancu-Iasi, cel care a infiintat Ministerul Muncii si care a initiat cele mai multe legi in domeniul dreptului social.
Nominalizarea va fi personala, fara a se indica partidul politic din care initiatorul/initiatorii face/fac parte, pentru a evita orice politizare a acestui premiu.
- Premiul va fi acordat prin nominalizare in urma analizarii proiectelor legislative depuse in domeniul dreptului social in anul 2011/2012.

VII. Premiul pentru intreaga activitate
Exista persoane care si-au dedicat intreaga activitate dezvoltarii dreptului muncii, iar acestor persoane trebuie sa li se recunoasca meritele si trebuie sa primeasca intreaga noastra apreciere.
De aceea, anul acesta, Clubul de Drept Social - Costel Gilca va acorda premiul pentru intreaga activitate.
Juriul este alcatuit din:
- Doctor Honoris Causa Serban Beligradeanu, Universitatea de Vest Timisoara, Universitatea Lucian Blaga Sibiu
- Judecator Lucia Uta, Presedinte Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflictele de munca si asigurari sociale
- Av.drd. Costel Gilca, SCPA Gilca si Vasiliu
- Sorin Paslaru, redactor sef, Ziarul FinanciarServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat