5.500 de autorizatii de munca pentru lucratorii straini din Romania, aprobate pentru 2013


Guvernul a aprobat un numar de 5.500 de autorizatii de munca ce pot fi eliberate in anul 2013, un numar egal cu cel stabilit pentru anul 2012.

Astfel, pentru lucratorii permanenti s-a stabilit eliberarea unui numar de 3000 de autorizatii de munca, alte 900 pentru lucratorii detasati, 800 pentru cei inalt calificati, 100 pentru lucratorii sezonieri, 200 pentru lucratorii stagiari, 300 pentru sportivi, 100 pentru lucratorii transfrontalieri si inca 100 de autorizatii nominale.

In situatia in care, pe parcursul unui an, numarul total al cererilor este mai mare decat cel stabilit prin hotararea initiala de Guvern, acesta poate fi suplimentat, la propunerea MMFPS, printr-un nou act normativ, in baza unui memoriu justificativ. La fel se va proceda si in cazul redistribuirii autorizatiilor de la o categorie la alta, in functie de solicitari.

De exemplu, in luna septembrie a.c., a fost adoptata HG nr. 925/2012 pentru modificarea art.1 alin. (2) lit.a) si b) din HG nr. 1261/2011 privind stabilirea numarului autorizatiilor de munca ce pot fi eliberate strainilor in anul 2012, pentru a suplimenta cu 700, prin redistribuire, numarul de autorizatii aprobate initial pentru categoria lucratorilor detasati (700). Astfel, din cele 3000 de autorizatii alocate lucratorilor permanenti, 700 au fost redistribuite la categoria lucratorilor detasati, ajungandu-se la un total, pe aceasta categorie, de 1400 de autorizatii, pastrandu-se totodata neschimbat numarul total de 5.500 prevazute de lege.
Anul acesta, pana la data de 31 octombrie, au fost eliberate 2.454 autorizatii de munca, din care:
A 1488 pentru lucratori permanenti (19 pentru straini care se afla la studii in Romania si au drept de munca, conform legii, si 4 pentru reintregirea familiei),
A 94 pentru lucratori inalt calificati
A 658 pentru lucratori detasati,
A 190 pentru sportivi si
A 1 pentru lucratori transfrontalieri.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat