UPDATE 2013: Informatii privind accesul pe piata muncii din Elvetia


Ca urmare a aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, Elvetia si UE au negociat un protocol de extindere a Acordului UE- Elvetia privind libera circulatie a persoanelor si asupra celor doua state.

Acordul privind libera circulatie a fost extins pentru aceste doua noi state fiind supus referendumului la data de 8.02.2009 si a intrat in vigoare la data de 01.06.2009.
Acordul reglementeaza introducerea graduala a liberei circulatii a persoanelor intre Elvetia si tarile membre UE si stabilirea egalitatii de tratament.
Pentru cetatenii romani si bulgari, introducerea graduala a liberei circulatii inseamna parcurgerea unei perioade tranzitorii de 7 pana la 10 ani, cu acordarea unui numar limitat de permise de sedere(contingente).
Numarul permiselor va creste de la un an la altul in functie de evolutiile de pe piata muncii.


Astfel, Protocolul instituie doua perioade tranzitorii:
Intr-o prima etapa de sapte ani de la intrarea in vigoare a acordului, respectiv pana la data de 01.06.2016, va exista, la fel ca si in cazul statelor membre ale acordurilor anterioare, un control al pietei de munca, respectiv limitari ale dreptului de angajare in Elvetia.
Trecerea in anul 2016 la etapa unei libere circulatii neingradite se va suprapune in primii trei ani, pana in anul 2019, cu perioada clauzei de protectie speciala care permite reducerea numarului de permise de rezidenta, respectiv reintroducerea contingentelor, in conditiile unei imigratii prea puternice.
Aceste dispozitii tranzitorii sunt menite sa asigure o deschidere treptata si controlata a pietei de munca.
Limitarile dreptului la angajare se refera la principiul prioritatii nationale si controlul conditiilor de munca.
Principiul prioritatii nationale se refera la prioritatea la angajare a cetatenilor elvetieni si ai statelor membre ale UE aderate anterior.
Aceasta inseamna ca un angajator elvetian poate angaja un lucrator roman sau bulgar numai daca dovedeste ca pentru locul de munca respectiv nu a gasit un cetatean elvetian sau din celelalte state membre care au aderat anterior la UE.
Angajatorul care doreste sa angajeze un lucrator roman sau bulgar este obligat sa justifice autoritatilor motivul pentru care respectivul loc de munca nu poate fi ocupat de un lucrator elvetian sau din celelalte state UE. Justificarea se va putea face prin dovada publicitatii postului la RAV, prin organizarea interviului sau a concursului pentru postul respectiv si prin explicarea necesitatii intrunirii de catre persoana angajata a unor calificari sau experiente specifice (pregatire profesionala sau calificare deosebita, cursuri de specialitate, experienta de lunga durata, cunoasterea anumitor limbii, relatii de colaborare sau afaceri cu anumite state, experienta de munca in anumite state etc.) anterioare, un control al pietei de munca, respectiv limitari ale dreptului de angajare in Elvetia.
Controlul conditiilor de munca se refera la verificarea salariilor si conditiilor din contractele de munca pentru a nu se putea practica niveluri inferioare ale salariilor sau conditii dezavantajoase de munca in raport cu cele existente pe piata fortei de munca. Astfel inainte de a se elibera un permis de munca, Oficiul de munca al cantonului va controla nivelul salariului si conditiile de munca astfel incat sa previna angajarea de lucratori romani sau bulgari pentru salarii mai mici sau conditii de lucru inferioare celor prevazute de normele elvetiene.

In Elvetia desfasurarea unei activitati lucrative in absenta unui contract de munca (asa-numita ``munca la negru") este interzisa si sanctionata.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat