In 2012 au fost inregistrate cca. 4.000 de dosare penale pentru munca la negru


In urma controalelor efectuate in cursul anului trecut, de catre politistii structurilor teritoriale de investigare a fraudelor, sub coordonarea Directiei de Investigarea Fraudelor din cadrul I.G.P.R., au fost inregistrate aproximativ 4.000 de dosare penale referitoare la fapte comise in legatura cu utilizarea fortei de munca.

Garda Financiara a initiat, la data de 25 ianuarie 2012, Planul comun de actiune avand ca obiect desfasurarea, in perioada 01.02.-30.11.2012, de actiuni de control in vederea reducerii incidentei muncii nedeclarate si a combaterii evaziunii fiscale, rezultata din munca la negru.

In aceasta perioada, politistii de investigare a fraudelor au efectuat 3.632 de actiuni si controale, desfasurand, in principal, activitati in vederea identificarii si cercetarii faptelor ce sunt incriminate ca infractiuni in materia angajarii si utilizarii fortei de munca.

Astfel, in timpul actiunilor de control, au fost inregistrate 3.951 de dosare penale, in 2.897 dintre acestea fiind dispusa inceperea urmaririi penale fata de 3.377 persoane, iar alte 22 de dosare penale au fost declinate in favoarea unitatilor de parchet competente.

In dosarele penale in care s-a dispus inceperea urmaririi penale s-au constatat 3.467 de infractiuni, dintre care 492 de infractiuni prevazute in Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul Muncii) si 2.975 de infractiuni prevazute in alte acte normative cu incidenta asupra utilizarii fortei de munca.

Totodata, in perioada de referinta, din totalul dosarelor in care s-a inceput urmarirea penala, 609 dosare au fost inaintate parchetului competent, cu propunere de punere in miscare a actiunii penale si trimitere in judecata pentru infractiuni in legatura cu recrutarea si folosirea fortei de munca.

Munca nedeclarata (cunoscuta si sub denumirile munca fara forme legale sau munca la negru), reprezinta orice activitate prestata in cadru legal si platita, dar nedeclarata autoritatilor publice, putand fi doar estimata ca si amploare a fenomenului. Este una dintre abaterile grave intalnite de oamenii legii in cadrul controalelor efectuate la diferitele tipuri de angajatori.

Urmare a Memorandum-ului de Intelegere intre Comisia Europeana si Romania, semnat la data de 23 iunie 2009, a fost asumata de catre autoritati, ca masura primordiala, intensificarea activitatilor de identificare si combatere a cazurilor de munca nedeclarate.

In acest sens, Inspectia Muncii a elaborat Strategia Nationala privind reducerea incidentei muncii nedeclarate pentru perioada 2010-2012, aprobata prin H.G.nr. 1024/2010 si Planul national de marire a intensitatii controalelor privind identificarea si combaterea cazurilor de munca nedeclarate, context in care a fost incheiat Protocolul de cooperare interministerial intre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si alte institutii cu atributii in domeniu.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat