Conferinta "Fiscalizarea muncii in anul 2013". Cum a fost?


Marti, 5 februarie 2013, a avut loc conferinta " Fiscalizarea muncii in anul 2013", organizata in cadrul Clubului de Drept Social "Costel Gilca".

Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Tax & Business Solutions si Process Solutions si a avut in vedere modificarile importante aparute in legislatia fiscala din ultima perioada, propunandu-si sa evidentieze impactul acestora asupra diferitelor situatii ivite in practica.
In cadrul conferintei a fost evidentiata tendinta actuala de a incheia conventii civile in detrimentul unui contract de munca, a carei explicatie rezida in cuantumul mai redus al sumelor datorate cu titlu de contributii sociale. Aceasta practica a determinat reglementarea posibilitatii reconsiderarii unei activitati, conturata de cele patru criterii introduse in Codul fiscal in luna iulie 2010.
In urma dezbaterilor cu participantii, dr. ec. Emilian Duca, consultant fiscal Tax & Business Solutions, a afirmat ca "reconsiderarea unei activitati dupa aceste criterii se poate aplica doar in cazul raporturilor dintre persoane fizice".
George Niculescu, consultant fiscal Tax & Business Solutions, pornind de la exemplul clasic de activitate dependenta, asa cum este ea reglementata de Codul muncii, a prezentat principalele reglementari in materia impozitului pe venit si a contributiilor sociale, subliniind particularitatile impuse de Normele metodologice in aplicarea articolelor incidente din Codul fiscal. Totodata, a evidentiat particularitatile tratamentului fiscal aplicabil nerezidentilor.
In partea finala a conferintei, Carmen Clucerescu, consultant fiscal Process Solutions, a adus in discutia participantilor problematica beneficiilor salariale, in cazul carora a reliefat importanta aprecierii avantajului pe care il procura acestea salariatilor, intrucat daca prin ipoteza se furnizeaza un avantaj personal angajatului, atunci respectivele beneficii vor fi supuse impozitarii ca prime.


Conferinta a dorit conturarea unei imagini de ansamblu a mediului lucrativ asa cum este el reglementat in anul 2013 si s-a dovedit a fi un instrument util in intelegerea si corecta punere in aplicare a noilor reglementari.

Loredana Popescu, Partnership EuroAvocaturaServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat