Inspectia Muncii a aplicat amenzi de aproape trei milioane de lei intr-o saptamana


Inspectia Muncii a aplicat amenzi de aproape trei milioane de lei intr-o saptamana si a depistat 308 persoane fara forme legale de angajare

Inspectia Muncii a desfasurat in perioada 18-22 februarie 2013, actiuni de control privind verificarea modului in care se respecta prevederile legale din domeniul relatiilor de munca si al securitatii sanatatii in munca. Au fost aplicate amenzi in valoare de 2.775.600 de lei.
In domeniul relatiilor de munca, s-au aplicat amenzi de 2.222.600 de lei, din care 1.670.000 de lei pentru munca la negru. Pentru primirea la munca a mai mult de cinci persoane fara forme legale de angajare au fost facute 13 propuneri de cercetare penala cu privire la angajatorii care au incalcat legea.
Cele mai frecvente incalcari ale prevederilor legislatiei muncii, din domeniul relatiilor de munca, au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, nerespectarea termenului de completare si transmitere a registrului de evidenta a salariatilor la angajare si alte prevederi din Hotararea de Guvern nr. 500/2011,nerespectarea duratei timpului de lucru, lipsa semnaturii salariatilor pe documentele justificative de plata.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost aplicate amenzi cu o valoare de 553.000 de lei. S-au constatat 2.265 de deficiente si s-au aplicat 2.159 de sanctiuni contraventionale. La doi angajatori din judetele Dolj si Galati au fost oprite echipamente de munca pentru ca exista pericol iminent de accidentare. S-a dispus sistarea de activitate la un angajator din judetul Bihor. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 18 evenimente care, in urma cercetarilor vor fi incadrate sau nu, ca fiind accidente de munca.
Pentru remedierea deficientelor constatate, inspectorii de munca au dispus 2.279 de masuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare. Cele mai frecvente deficiente in domeniul securitatii si sanatatii in munca constatate la operatorii economici au fost: lipsa instruirii individuale a lucratorilor, instruirea necorespunzatoare in domeniul securitatii si sanatatii in munca, lipsa masurilor necesare pentru acordarea primului ajutor in caz de accidentare, neefectuarea controlului medical periodic la angajare.
Inspectia Muncii va urmari, prin inspectoratele teritoriale de munca indeplinirea in termen a masurilor dispuse de inspectori.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat