Munca legala in UE constituie vechime pentru calculul pensiei


Persoanele care au lucrat in mai multe state ale Uniunii Europene si au contribuit la sistemele sociale ale tarilor respective beneficiaza de drepturi de pensie din fiecare stat in parte.
Potrivit Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) pensiile comunitare se calculeaza proportional cu perioadele de asigurare realizate conform legistatiei proprii din fiecare stat membru al Uniunii Europene. Pentru a vedea daca sunt indeplinite toate conditiile pentru acordarea pensiei, se vor aduna perioadele de asigurare din toate statele, asa cum sunt ele confirmate de institutiile de asigurari sociale din diferitele state membre in care s-au desfasurat activitati. In acelasi timp, nu este obligatoriu ca o persoana sa indeplineasca pentru fiecare tara in care a lucra conditiile de pensionare, anii de munca fiind cumulati pentru activitatea din tarile UE. Reprezentantii Casei Nationale de Pensii ne-au explicat ca la data intrunirii conditiilor de pensionare in oricare dintre statele in care persoana interesata a fost asigurata, aceasta poate demara procedura de obtinere a drepturilor cuvenite in statul respectiv.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat