In trimestrul II 2013, costul orar al fortei de munca a crescut cu aproapte 6 la suta


In trimestrul II 2013, costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 4,01% fata de trimestrul precedent si de 5,97% fata de acelasi trimestru al anului anterior.

In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (3,94%, respectiv 5,99%).

Trimestrul II 2013 comparativ cu trimestrul I 2013

Fata de trimestrul I 2013, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice, cu exceptia constructiilor (-1,28%). Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in industria extractiva (15,97%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (14,22%) si intermedieri financiare si asigurari (10,37%).

In trimestrul II 2013, cresterea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,99%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 4,07%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 3,92%, respectiv 4,00%.

Trimestrul II 2013 comparativ cu trimestrul II 2012

Pe principalele activitati economice, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in administratie publica (16,91%), invatamant (15,25%), sanatate si asistenta sociala (13,92%) si activitati de spectacole, culturale si recreative (13,44%), ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice.

Scaderi s-au inregistrat doar in tranzactii imobiliare (-0,84%) si in informatii si comunicatii (-0,87%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 5,97%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 5,99%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri similare (5,97%, respectiv 5,98%).Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat