Romania si Israel au semnat protocolul care faciliteza trimiterea in Israel de muncitori calificati din Romania


Romania si Israel au semnat, ieri, prin ministrii Rovana Plumb - ministrul MFPSPV si Gideon Sa’ar - ministrul Afacerilor Interne din statul Israel, un protocol care faciliteza trimiterea in Israel de muncitori calificati din Romania, pentru a efectua lucrari temporare in domeniul constructiilor.

Documentul urmareste stoparea practicilor si costurilor ilegale de recrutare si de angajare a fortei de munca in Israel, dar si traficul de fiinte umane, prin asigurarea unor proceduri legale, corecte si bine informate.

Cetatenii romani care doresc sa se angajeze in urma protocolului semnat ieri la Ierusalim vor fi selectati din baza de date a Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, constituita in acest scop.

Acestia trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: sa nu fi lucrat anterior in Israel, sa nu aiba rude de gradul I, cu exceptia fratilor, care lucreaza deja in aceasta tara, sa nu aiba cazier, sa fie apti psihic si fizic de munca intensa in aer liber, in conditiile climatice specifice Israelului, inclusiv munca la inaltime si manipulare de greutati, si sa nu sufere de anumite boli cronice.
Odata ajunsi acolo, muncitorii selectati vor primi o viza si un permis de munca care sa le permita sederea pe teritoriul israelian ca lucratori straini temporari, cu interdictia de a desfasura alte activitati lucrative platite sau in alt domeniu decat cel al constructiilor.

Potrivit documentului, sunt cautati muncitorii care au competente profesionale dovedite, experienta si abilitati de nivel inalt in una sau mai multe din urmatoarele specialitati:
1. lucrari de constructii - cofraje de cladiri industriale, cofraje din lemn, capacitatea de citire a planurilor de constructie fiind obligatorie;
2. metalurgie, capacitatea de citire a planurilor de constructie obligatorie;
3. lucrari de aplicare a gresiei si a faiantei;
4. lucrari de tencuire;
5. orice alta specializare sau calificare convenita de autoritatile competente.

Pentru punerea in aplicare a protocolului, care va intra in vigoare la data ultimei notificari scrise prin care Partile se informeaza reciproc, prin canale diplomatice, cu privire la incheierea procedurilor interne legale pentru intrarea in vigoare a acestui Protocol, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) din Romania va colabora cu Autoritatea pentru Populatie si Imigratie din Israel (PIBA).

Astfel, ANOFM va informa lucratorii cu privire la platile si cheltuielile maxime admise in legatura cu recrutarea lor, drepturile si obligatiile pe care le au si se va asigura ca acestia au toate documentele necesare care le atesta competentele, pregatirea si experienta pentru munca in domeniul constructiilor, precum si cele referitoare la starea de sanatate.

La randul ei, Autoritatea pentru Populatie si Imigratie din Israel, in cooperare cu institutiile competente nationale, are sarcina de a proteja drepturile, conditiile de viata si de munca ale lucratorilor romani, dar si de a investiga plangerile si informatiile legate de incalcarea acestora. Lucratorii romani pot depune plangeri la Seful Departamentului din cadrul Ministerului Economiei, responsabil cu drepturile de munca ale lucratorilor straini.

Conform protocolului, autoritatile din cele doua state vor coopera pentru a permite intoarcerea rapida si efectiva in Romania a oricaror lucratori temporari romani care stau ilegal in Israel. Acestea vor face schimb de informatii relevante cu privire la legislatie si proceduri in ceea ce priveste relatiile de munca si infractiunile, precum si despre intrarea, sederea, angajarea, obligatiile angajatorilor si plecarea lucratorilor straini.

Protocolul a fost incheiat pentru o perioada de un an, cu posibilitatea de prelungire pentru perioade suplimentare de cate un an.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat