Toată legislaţia muncii este rigidă şi depăşită


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, susţine modificarea legislaţiei muncii, considerānd că aceasta este rigidă şi depăşită, creată pentru perioadele īn care Romānia se confrunta cu o rată ridicată a şomajului.
Isărescu a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, că "toată legislaţia muncii este rigidă şi total depăşită, şi a fost creată pentru perioadele cānd aveam şomaj ridicat". "Acum, evident, te uiţi īn toate părţile şi toţi angajatorii se plāng de lipsa forţei de muncă. Apar situaţii de blocaj īn dezvoltarea economică şi cred că unul dintre domeniile īn care reforma structurală trebuie să se mişte extrem de rapid este legislaţia muncii", a spus guvernatorul BNR. Īn opinia acestuia, reforma structurală nu este o denumire abstractă, īnsemnānd foarte multe lucruri, cum ar fi "mai puţină birocraţie, o legislaţie fiscală mai clară, mai puţine reguli, mai puţin complicată". Īn discursul ţinut, vineri, la Universitatea Babeş-Bolyai, īn cadrul unei conferinţe despre educaţie, Mugur Isărescu a arătat că īn Romānia s-a discutat prea puţin despre un subiect considerat tabu, şi anume efectele economice şi sociale ale protecţiei exagerate a forţei de muncă. "Cred că ar fi timpul să explicăm că barierele la ieşirea de pe piaţa muncii se transformă, instantaneu, īn bariere la intrare. Cu alte cuvinte, dacă īmpiedicăm angajatorul să disponibilizeze forţa de muncă devenită excedentară, decizia de a face noi angajări, pentru a fructifica o conjunctură de piaţă favorabilă, se ia cu mult mai mare greutate. O conduită născută din dorinţa de a apăra interesele salariaţilor, are exact efectul opus: limitează capacitatea de creştere a productivităţii muncii, a producţiei şi salariilor", a explicat Isărescu. Potrivit guvernatorului BNR, la o rată a şomajului de aproximativ 3%, "este nefiresc să fim īngrijoraţi de eventualele disponibilizări din cauze subiective, īntrucāt angajatorii sunt īn permanenţă preocupaţi cum să-şi păstreze oamenii de calitate". Isărescu a adăugat că acest subiect nu este niciodată abordat deschis īn dezbateri publice. "Se vorbeşte mult despre salariul minim, despre coşul de consum pentru un trai decent, dar se trece cu discreţie totală peste dezbaterea modului cum poate fi promovată creşterea mai rapidă a productivităţii muncii, pentru a oferi substanţă şi sustenabilitate creşterii salariale", a subliniat Isărescu.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat