Afla conditile in care cetatenii romani pot obtine locuri de munca in constructii, in Israel


Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca anunta cetatenii romani ca pot obtine locuri de munca in constructii, in Israel, incepand cu anul 2015.

Angajarea se face in baza Protocolului privind recrutarea muncitorilor romani pentru lucrari temporare in domeniul constructiilor in Statul Israel, incheiat la 24 iunie 2014 intre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice din Romania si Ministerul Afacerilor Interne din Israel, aprobat prin HG nr. 958/2014 si publicat in M.O. nr. 807/2014. Protocolul este pus in aplicare de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Romania si Autoritatea pentru Populatie, Emigrare si Frontiera din Israel

Fiecare lucrator selectat care ajunge in Israel in baza protocolului va primi o viza si un permis de munca valabil pentru 12 luni, care pot fi extinse pentru perioade suplimentare de cate un an, cu conditia ca lucratorul sa aiba angajare legala si sa nu aduca atingere conditiilor stabilite prin permisul de munca, pana la o durata maxima de 63 de luni. La sfarsitul acestei perioade lucratorul trebuie sa paraseasca definitiv Israelul. 1. Urmatoarele reprezinta un scurt sumar al conditiilor de munca care se aplica lucratorilor straini din sectorul constructiilor - acest sumar cuprinde numai informatii generale si nu tine locul prevederilor legale aplicabile, care sunt obligatorii.

a) Lucratorii romani nu vor fi angajati in mod direct de catre companiile de constructii din Israel, ci de contractori de forta de munca autorizati sa angajeze lucratori straini in domeniul constructiilor. Acesti contractori vor plasa lucratori companiilor de constructii licentiate , in diferite locatii, in functie de cererile acestora.

b) Contractorii de forta de munca vor fi angajatorii directi ai lucratorilor din Romania , si sunt obligati sa le plateasca salariile si alte drepturi in concordanta cu prevederile contractului de munca si ale contractului colectiv de munca aplicabil sectorului de constructii.

c) Venituri estimate:

Salariul minim brut estimat a unui lucrator in constructii in Israel este de aproximativ 1540 USD pentru 211 ore de munca/luna. In afara de cele 211 ore de munca obligatorii pe luna, 29 de ore se vor plati ca ore suplimentare.

Pentru fiecare ora suplimentara , lucratorul va fi platit suplimentar in functie de numarul de ore prestat suplimentar.

In plus fata de salariul de mai sus, contractorul de forta de munca va face un depozit lunar in valoare de 700 NIS (shekeli) intr- un cont bancar in numele lucratorului, administrat de PIBA. Aceasta suma va constitui contul de plati compensatorii si pensie pentru lucrator. Lucratorul poate retrage fondurile acumulate in numele sau la parasirea permanenta si legala a Israelului. In cazul in care lucratorul nu paraseste Israelul la data stabilita, fara un motiv justificat, o parte proportionala din suma castigata va fi retinuta pentru fiecare luna de intarziere, si dupa sase luni de intarziere, lucratorul va pierde intreaga suma.

d. Cazare adecvata: Contractorul de forta de munca trebuie sa asigure cazare lucratorilor pe care ii angajeaza, precum si pentru o perioada de cel putin sapte zile dupa incetarea contractului de munca.

Unitatea de cazare trebuie sa includa, printre altele: nu mai mult de sase lucratori in camera, o zona de dormit de cel putin 4 metri pe lucrator, paturi individuale, dulapuri personale, incalzire si ventilatie, iluminat decent si prize de energie electrica in fiecare camera, apa rece si calda in toalete, bucatarie si cabine de dus, chiuvete, contoare si debarale in bucatarie, cuptor, frigider, masa si scaune, masina de spalat si un extinctor. Cazarea poate fi in baraci, iar paturile pot fi supraetajate.

Contractorul de forta de munca poate deduce o suma lunara de maximum 500 NIS din salariul muncitorului strain pentru cazare si cheltuielile aferente. Aceasta suma variaza in functie de zona geografica din Israel in care se afla lucratorul, si este actualizata anual.

e. Asigurari medicale: Contractorul de forta de munca trebuie sa incheie lucratorului pe care il angajeaza, asigurare medicala privata pe parcursul perioadei de angajare. Contractorul de forta de munca trebuie sa ii inmaneze angajatului un rezumat al politei de asigurare, intr-o limba pe care acesta o intelege.

Contractorul de forta de munca poate deduce o suma care nu trebuie sa depaseasca 125 NIS din salariul lucratorului pentru a acoperi o parte din costul cu asigurarea medicala.

f. Schimbarea contractorilor de forta de munca: Dupa finalizarea a cel putin 30 de zile de munca pentru contractorul de forta de munca cu care lucratorul a incheiat un contract inainte de sosire, sub rezerva dispozitiilor contractului sau, si dupa ce s-a dat aviz legal in prealabil, un lucrator strain se poate transfera de la contractorul de forta de munca la care este inregistrat, la alt contractor de forta de munca autorizat, cu conditia ca ambele societati sa detina permise valabile. Un astfel de transfer intre contractori de forta de munca autorizati este permis o data pe trimestru, la sfarsitul fiecarui trimestru (1 ianuarie, 1 aprilie, 1 iulie si 1 octombrie al fiecarui an).

De asemenea, dupa 30 de zile de munca, la fel cum este mentionat si mai sus, transferurile vor fi permise in cursul unui trimestru, daca angajatul, firma care transfera forta de munca si firma care primeste forta de munca, isi dau acordul, in scris, asupra transferului. In completare, in cazul in care un angajat doreste sa schimbe contractorul de forta de munca in cursul unui trimestru, din cauza unei incalcari grave a drepturilor sale de munca de catre angajatorul sau actual, el poate cere permisiunea de a face acest lucru de la Ombudsmanul Drepturilor de Munca ale Lucratorului Strain din Ministerul Economiei, la nr de telefon: 0506240546.

g. Lucratorilor romani li se va cere sa acopere cheltuielile de deplasare catre si dinspre Israel.

h. Lucratorul care ajunge in Israel fara intentia de a-si desfasura activitatea intr-o maniera de buna credinta pentru angajatorul cu care a semnat un contract de munca sau care nu doreste si nu este gata si apt de munca sau ale carui declaratii din cadrul solicitarii de loc de munca se dovedesc a fi false sau care si-a incetat activitatea si nu este inregistrat ca persoana incadrata in munca, in mod legal, pe o perioada de 90 de zile, poate fi deportat din Israel, dupa o audiere.

i. Lucatorilor nu li se va solicita sa plateasca comision de recrutare sau taxe, direct sau indirect, in Israel sau in Romania. Daca se descopera ca lucratorilor li s-a solicitat sa plateasca comisioane ilegale, procesul de recrutare va fi suspendat.

j. Costurile pentru lucrator, in legatura cu solicitarea locului de munca si recrutarea vor fi doar urmatoarele:

- taxa pentru examenul medical

- taxa pentru emiterea cazierului

- cheltuielile pentru deplasarea locala in Romania

- biletele de avion pentru transportul international, asa cum este specificat mai sus.

k. Procesul de selectie: Lucratorii alesi sa lucreze in Israel, vor fi selectati aleatoriu de catre PIBA, dintr-o lista de lucratori calificati care au trecut testul de aptitudini. Nu mai mult de 75% din lucratorii care au trecut o astfel de testare vor fi alesi sa lucreze in Israel.

Lucratorii romani ajunsi in Israel vor beneficia de tratament egal cu al lucratorilor locali, de legislatia in domeniul muncii in Israel si prevderile Protocolului, inclusiv zile de concediu, concediu medical platit, salariu de recuperare etc., asa cum vor fi prevazute in contractul de munca, care va fi semnat intre contractorul de forta de munca si lucrator, inainte ca acesta sa ajunga in Israel cu scopul de a incepe munca, si in manualul drepturilor pe care il va primi.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat