Institutul National de Statistica a comunicat rata si numarul locurilor de munca vacante


Potrivit comunicatului al Institutului National de Statistica, in trimestrul IV 2014, rata locurilor de munca vacante a fost de 0,91%, in scadere cu 0,01 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.

Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2013, rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,17 puncte procentuale. Numarul locurilor de munca vacante a fost de 39,7 mii, in scadere cu 0,1 mii locuri de munca vacante fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2013, numarul locurilor de munca vacante a crescut cu 8,3 mii

De asemenea, in trimestrul IV 2014, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (2,93%) si in alte activitati de servicii (2,50%). In industria prelucratoare s-a concentrat aproape 27% din numarul total al locurilor de munca vacante (10,6 mii locuri vacante), iar rata a avut valoarea de 0,98%. Sectorul bugetar a insumat peste o treime din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 7,3 mii locuri vacante se regasesc in administratia publica, 5,4 mii locuri vacante in sanatate si asistenta sociala, respectiv 2,4 mii locuri vacante in invatamant. La polul opus, cele mai mici valori atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante s-au regasit in industria extractiva (0,07%, respectiv 0,04 mii locuri vacante), respectiv in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,09%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative cresteri ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile de spectacole, culturale si recreative (+0,40 puncte procentuale) si in cele din administratia publica (+0,30 puncte procentuale). La polul opus, cele mai relevante scaderi le-au inregistrat activitatile de invatamant (-0,21 puncte procentuale), urmate de cele din productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, respectiv din informatii si comunicatii (-0,17 puncte procentuale pentru fiecare in parte). In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cele mai relevante cresteri ale indicatorului s-au regasit in activitatile din administratia publica (+0,8 mii locuri vacante), respectiv in cele de comert (+0,4 mii locuri vacante), iar diminuari mai importante s-au observat in invatamant (-0,7 mii locuri vacante), respectiv in industria prelucratoare si constructii (-0,5 mii locuri vacante pentru fiecare in parte).Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat