Programul "Cardul Profesional European - solutie europeana in cautarea unui loc de munca" se va realiza, la nivel national, din fonduri europene


Ideea unui card care sa ateste calificarea unei persoane in cautarea unui loc de munca a fost inspirata de prevederile Directivei 2005/36/CE.

Rezolutia Parlamentului European din 19 februarie 2009 referitoare la crearea unui card profesional european pentru furnizorii de servicii (2008/2172(INI)) subliniaza faptul ca un card profesional european ar putea fi un avantaj chiar pentru profesiile nereglementate si nearmonizate, avand in vedere ca ar avea un rol informativ in special pentru angajatori si consumatori. "Conform acestui sistem, autoritatile din statul membru receptor nu ar mai fi nevoite sa mobilizeze resurse administrative pentru a verifica toate informatiile care au fost deja analizate de statul membru de origine. Verificarea valabilitatii cardului in sine ar putea fi suficienta pentru a confirma ca titularul are dreptul de a-si exercita profesia in statul membru gazda."

Cat de important poate fi acest card, "un simplu plastic", pentru un angajator din strainatate (de exemplu, Franta)? Poate fi dat exemplul unei tinere din Zalau care pleaca in Franta si care a solicitat de urgenta un astfel de card, fara de care angajatorul nu o va angaja.


Totodata, prin acest sistem, pentru prima data, posesorul cardului poate beneficia de generarea in mod automat a unui CV in format EUROPASS, in baza informatilor care au fost introduse in sistem de catre angajatii ANOFM. Informatiile sunt consolidate si validate de faptul ca certificatele de studii, adeverintele de la locul/locurile de munca anterioare au fost vizualizate si certificate conform cu originalul, astfel incat informatia de care beneficiaza angajatorul este una pe care se poate baza.

Exista preocupari in ceea ce priveste veridicitatea datelor si pentru agentii economici si institutiile din Comunitatea Europeana si se fac eforturi in acest sens asa cum reiese si din articolul "Iti faci un CV si esti tentat sa-l ``infloresti``? Metoda care va depista ca ai mintit`` de Silviu Banila, publicat in 27.02.2015 din care redam: ``In 2014, circa 63% din cazurile de frauda la angajare, constatate si raportate Cifas, serviciul de preventie a fraudei din Marea Britanie, au implicat candidati care au mintit in legatura cu educatia, experienta sau calificarile lor. Consecintele minciunilor in CV pot fi grave, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Verificarea veridicitatii unui asemenea volum urias de date necesita timp si bani. Poate ajuta tehnologia in vreun fel? Cu siguranta."
In Romania, ANOFM a implementat deja un astfel de sistem la nivel national, prin proiectul european ``Cardul Profesional European - solutie europeana in cautarea unui loc de munca". Acest proiect a fost foarte bine receptat in toate prezentarile interne organizate de AM-POSDRU, fiind considerat unul dintre proiectele de succes.

Cardul vine nu numai in sprijinul celor interesati sa isi gaseasca de lucru in strainatate ci si pentru cei din tara, pentru angajatorii romani care vor putea sa beneficieze de acest tip de CV-uri.

Dincolo de acest fapt, "Cardul Profesional European" a fost gandit si va putea inlocui "Carnetul de somer" documentul prin care in momentul de fata somerul poate sa dovedeasca faptul ca se afla inregistrat la ANOFM.

Totodata prin acest sistem, pentru prima data, se realizeaza interoperabilitatea reala a sistemului expert ce va rula in cadrul ANOFM cu baza de date ale altor institutii importante, precum Directia de Evidenta Informatizata a Persoanei, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Inspectia Muncii, Casa Nationala de Pensii, Oficiul National Registrul Comertului sau Institutul National de Statistica. Astfel ANOFM va putea sa beneficieze de informatii in timp real cu privire la persoanele care se adreseaza pentru a beneficia de serviciile institutiei, scopul final fiind acela de a asigura, in prima instanta, suportul tehnologic astfel incat solicitantul sa se prezinte la ANOFM, pentru inregistrare, doar cu actul de identitate. Acest fapt aduce valoare adaugata atat personalului SPO care nu va mai trebui sa culeaga informatiile din multitudinea de documente aduse in dosar, cat si solicitantului care nu va mai fi nevoit sa alerge pentru a le obtine.
Card Profesional 2 introduce un nou instrument care sa asigure cresterea calitatii Serviciului Public de Ocupare pentru agentii economici si anume serviciul online prin care angajatorii vor putea sa-si posteze locurile de munca, vacante sau ocupate, inclusiv pentru stagiari si ucenici conform noilor reglementari legislative.

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam ca prin implementarea proiectului Card Profesional European 2 se va realiza, din fonduri europene, ceea ce nu s-a realizat, prin buget national.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat