RIL admis: angajatorii care isi desfasoara activitatea in centrele comerciale, desfasoara o activitate cu caracter specifica unitatilor cu foc continuu


Inalta Curte a admis prin Decizia nr. 22 in dosarul nr. 18/2015 recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ cu privire la interpretarea si aplicarea art. 141 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 8 din O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata.

Conform art. 139 din Codul Muncii: "acordarea zilelor libere se face de catre angajator". Acesta are practic obligatia de a acorda zile libere angajatilor in zilele de sarbatoare legala.

In situatia in care zilele de sarbatoare legala nu sunt acordate, potrivit art. 260 din Codul Muncii, acest lucru "constituie contraventie incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142 si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei."

Cu toate acestea Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit: "ca fapta angajatorului, de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei prevazute de art. 260 alin. (1) lit. g) din aceasta lege, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acelasi act normativ".

Practic daca angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din Codul Muncii si anume: "(1) salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile;(2) in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru", nu poate fi sanctionat contraventional pentru ca nu a acordat zile libere angajatilor in zilele de sarbatoare legala.

Prin urmare, conform Deciziei nr. 22 din dosarul nr. 18/2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, agentii comerciali care isi desfasoara activitatea in centrele comerciale, desfasoara o activitate cu caracter specific asa cum este ea definita de art. 141 din Codul Muncii.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat