ICCJ. Dezlegarea unei chestiuni de drept. Inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatuluiIn sedinta din 4 aprilie 2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie -Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila, legal constituit, a solutionat sesizarea formulata de Curtea de Apel Craiova - Sectia I civila, in dosarul nr. 519/101/2015 in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.

Prin Decizia nr. 7 Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis sesizarea privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, a stabilit ca:

"In interpretarea dispozitiilor art. 61 lit. c) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin decizie a organelor de expertiza medicala (prin care se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului), se intelege rezultatul evaluarii medicului specialist de medicina muncii privind aptitudinea in munca, constand in fisa de aptitudine, necontestata sau devenita definitiva dupa contestare, prin emiterea deciziei de catre entitatea cu atributii legale in acest sens."

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.

Decizia nr. 7/2016

Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe, colaborator Cabinet de avocat Predut Marius-CatalinServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat