Proiectul de HG privind majorarea salariul de baza minim brut pe tara de la 1 februarie 2017


Ministerul Muncii a pus in dezbatere un proiect de hotarare privind majorarea salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Art. 164 din Legea nr.53/2003, Codul muncii republicata, prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor.

In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 1.250 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2016, reprezentand 7,382 lei/ora, in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.017/2015.

Prin proiectul de hotarare a Guvernului se propune ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 1.450 lei lunar incepand cu data de 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166,000 ore in medie pe luna, ceea ce reprezinta o crestere de 16% fata de anul 2016.

Incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut in prezentul proiect de hotarare de Guvern constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 300 lei la 2.000 lei, fiind distincta de cea prevazuta de Codul muncii. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se realizeaza de catre inspectorii de munca.

Prin prevederile art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 republicata - Codul muncii sunt stabilite zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Durata medie lunara a timpului de munca, potrivit acestei legi, se modifica in mod corespunzator in functie de calendarul anului respectiv si de distributia zilelor de sarbatoare legala, fata de zilele de repaus saptamanal.

Pentru anul 2017, durata medie lunara a timpului de munca, determinata in conditiile Legii nr. 53/2003 republicata, este de 166,000 ore.

La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata se au in vedere:

- art. 3 din Conventia Organizatiei Internationale a Muncii nr. 131/1970 privind fixarea salariilor minime, ratificata de Romania in 1975;

- reducerea numarului persoanelor salariate aflate in risc de saracie si excluziune sociala;

- recomandarea Comisiei Europene cu privire la imbunatatirea ponderii salariului minim in

salariul mediu, astfel incat raportul dintre aceste doua salarii sa se apropie de 50%, asa cum este in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana;

- factorii de ordin economic, inclusiv cerintele dezvoltarii economice, productivitatea si interesul care exista pentru a realiza si a mentine un inalt nivel de folosire a fortei de munca.

*

Despre MCP Cabinet avocati- Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat