De ce tinerii prefera multinationalele in locul angajatorilor romani?


Firma de consultanta Catalyst a publicat o noua editie a topului cu cei mai doriti angajatori din Romania, un studiu la care au raspuns 11.036 de persoane, din toata tara, cu studii superioare, atat juniori, cat si candidati cu experienta.

In top 20 preferinte nu se afla nicio companie romaneasca, sau este una la limita, dar care e perceputa ca o firma romaneasca - OMV Petrom.

Topul este deschis de Oracle, gigantul american din IT si unul dintre cei mai doriti angajatori pe piata programatorilor, si este inchis de Deloitte, compania de audit si consultanta. Banca Transilvania nu intra in top 20.

Americanii au 10 pozitii din 20 cu firmele: Oracle, Microsoft, IBM, Google, Amazon, Coca-Cola, HP, Adobe, PNG si Accenture.

Germanii au doua firme, Continental si Bosch, britanicii sunt prezenti in acest clasament cu Vodafone, Endava, KPMG si Deloitte, francezii ii au pe cei de la Renault, iar olandezii sunt cu ING.

Mai mult sau mai putin, cei care vor sa se angajeze vizeaza aceste companii si mai putin altele. Deci, toate talentele Romaniei se indreapta catre americani, britanici, nemti, francezi si olandezi.

Niciun talent romanesc nu se indreapta catre o companie pur romaneasca.

In top 20 nu este nici Dedeman, nici Altex, nici Aramis Invest Baia Mare, cel mai mare producator de mobila din Romania, nici Cris-Tim (aflat in top 3 pe piata mezelurilor), nici companiile Fildas sau Catena (numarul 1 in Romania pe segmentul lanturilor de farmacii), nici FAN Courier (numarul 1 pe piata de curierat).

Americanii, care sunt cei mai strategici din acest punct de vedere, odata ce se instaleaza pe o piata, desfasoara an de an campanii de marketing, de recrutare, de prezenta in toate centrele universitare, sau acolo unde sunt tinerii.

Companiile romanesti, aflate intotdeauna in criza, considera aceste cheltuieli inutile, mai ales in perioadele cand nu angajeaza.

Americanii, de fapt multinationalele, au rezolvat problema provocarilor profesionale prin faptul ca au facut organigrame orizontale, dand iluzia fiecarui angajat ca este responsabil de ceva important, si fara el organizatia ar muri.

In companiile romanesti, ierarhia este verticala si toti trebuie sa inteleaga ca nu suntem de neinlocuit.

Adevarat, dar important este si cine vine in locul celui care pleaca. Iar daca firma nu reuseste sa atraga alti oameni, si nu reuseste pentru ca nu se afla in top, gaura va fi mai mare.

Cei mai doriti angajatori din Romania 2017

Care sunt criteriile in functie de care respondentii isi aleg angajatorul?

Studiul Cei mai doriti angajatori analizeaza criteriile care stau la baza deciziei in functie de care candidatii isi aleg compania preferata.

In top 5 criterii pe care le iau in considerare candidatii, se plaseaza mediul de lucru placut, alaturi de pachetul de salarii si beneficii oferit de compania respectiva. Urmatoarele criterii sunt siguranta locului de munca, posibilitatile de evolutie profesionala respectiv, programele de training pe care compania le ofera.

Rezultatele studiului Cei mai doriti angajatori din acest an se bazeaza pe informatiile colectate in urma unui chestionar online in perioada martie - mai 2017. La studiu au participat 11,036 respondenti cu studii superioare, atat juniori, cat si candidati cu experienta din toata tara.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat