Presedintia romana a Consiliului Uniunii Europene a ajuns la un acord provizoriu cu Parlamentul European, cu privire la expunerea lucratorilor la agentii cancerigeni si mutageni la locul de munca


Acordul politic provizoriu a fost obtinut in cadrul negocierilor de marti, 29 ianuarie 2019, pe marginea celei de-a treia revizuiri a Directivei privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti cancerigeni sau mutageni la locul de munca (Directiva 2004/37/CE).

Aceasta revizuire va consolida drepturile lucratorilor la un nivel ridicat de protectie a sanatatii si securitatii la locul de munca.

Acordul politic urmeaza sa fie aprobat de statele membre din Consiliul UE.

"Acordul de astazi este un pas suplimentar pentru a proteja milioane de lucratori de expunerea la agenti cancerigeni. Directiva va imbunatati conditiile de munca pentru lucratorii din intreaga UE si va preveni peste 22.000 de cazuri de boli profesionale, potrivit specialistilor Comisiei Europene", a declarat Marius Budai, ministrul Muncii si Justitiei Sociale din Romania.

Prin aceasta Directiva, se propune reducerea expunerii profesionale la cinci agenti chimici cancerigeni si stabilirea de valori-limita de siguranta. Cei cinci agenti cancerigeni vizati sunt: cadmiul si compusii sai anorganici, beriliul si compusii sai anorganici, acidul arsenic si sarurile acestuia, precum si compusii anorganici de arsen, formaldehida si 4,4a-metilen-bis-(2-cloranilina) (MOCA).

Ulterior adoptarii acestei Directive, Comisia Europeana trebuie sa evalueze si posibilitatea extinderii domeniului de aplicare, pentru a include o lista a medicamentelor periculoase, inclusiv a medicamentelor citotoxice care sunt cancerigene sau mutagene.

Propunerea care vizeaza acesti cinci noi agenti cancerigeni si mutageni a fost lansata de catre Comisia Europeana in luna aprilie 2018 si completeaza lista celor 21 de substante care au fost deja limitate. Aceasta initiativa se va dovedi extrem de importanta pentru cetatenii europeni, estimarile aratand ca peste 1.000.000 de lucratori din UE vor avea conditii de munca imbunatatite. Introducerea valorilor limita de expunere nu numai ca va contribui la reducerea cazurilor de cancer asociat muncii, ci va limita si alte probleme de sanatate cauzate de substantele cancerigene si mutagene. Valorile limita europene promoveaza, de asemenea, un obiectiv comun si clar pentru angajatori, lucratori si pentru autoritatile care asigura respectarea legislatiei.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat