Directiva privind echilibrul dintre viata profesionala si cea de familie


Presedintia romana la Consiliul Uniunii Europene si Parlamentul European au ajuns, joi, 24 ianuarie 2019, la un acord politic provizoriu pe Directiva privind echilibrul dintre viata profesionala si cea de familie a parintilor si ingrijitorilor. Acordul trebuie aprobat si de catre statele membre ale Consiliului UE.

Scopul directivei este acela de a imbunatati accesul parintilor angajati si al ingrijitorilor pe piata muncii si introduce o serie de standarde minime la nivelul UE, in ceea ce priveste concediul de crestere a copilului, concediul de paternitate, concediul pentru ingrijitori si aranjamentele de munca flexibile.

Astfel, pentru incurajarea partajarii responsabilitatilor familiale dupa nasterea unui copil, familiile vor putea beneficia de o perioada minima de concediu de crestere a copilului remunerata, dintre care o parte va fi netransferabila si un segment remunerat la acelasi nivel ca si in cazul concediului de maternitate asigurat prin legislatia nationala.

Pentru sustinerea persoanelor cu responsabilitati de ingrijire a unor rude, care de cele mai multe ori sunt femei si care se confrunta cu efecte negative in ceea ce priveste participarea lor pe piata fortei de munca, aceasta directiva va asigura un concediu minim pentru fiecare lucrator, pe an.

De asemenea, lucratorii vor avea dreptul de a solicita aranjamente de munca flexibile.

Aceasta masura s-a dovedit a avea un impact pozitiv asupra angajatilor, dandu-le posibilitatea de a avea mai mult control asupra timpului si locului pe care il aloca pentru indeplinirea sarcinilor.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat