Acord provizoriu cu Parlamentul European pe Directiva privind cresterea transparentei si predictibilitatii la locul de munca


Presedintia Romaniei la Consiliul UE si Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu privind directiva care vizeaza cresterea transparentei si predictibilitatii conditiilor de munca in UE.

Documentul isi propune sa raspunda provocarilor pietei muncii in contextul evolutiilor demografice, digitalizarii si al aparitiei unor noi forme de angajare.

In acelasi timp, acesta introduce noi drepturi minime si reguli de informare a lucratorilor cu privire la conditiile de munca.

Viitoarea directiva prevede ca angajatorii sa informeze lucratorii asupra aspectelor esentiale ale relatiei de munca, cum ar fi:

- identitatea partilor implicate in raportul de munca;

- locul de munca, precum si natura muncii;

- valoarea salariului de baza si a altor drepturi;

- durata standard a zilei sau saptamanii de lucru, atunci cand acestea pot fi

In plus, acordul provizoriu stabileste o serie de drepturi minime suplimentare pentru lucratori:

- posibilitatea de a lucra, in paralel, la un alt angajator;

- limitarea perioadei de proba la maximum 6 luni; o perioada de proba mai mare este permisa numai in cazul in care aceasta este in interesul lucratorului sau este justificata de natura muncii;

- posibilitatea de a solicita, dupa cel putin sase luni de vechime la acelasi angajator, un loc de munca cu conditii mai previzibile si mai sigure;

- dreptul de a beneficia de formare gratuita, atunci cand acest lucru este prevazut in legislatia UE sau in cea nationala.

Propunerea pentru o mai mare transparenta si predictibilitate la locul de munca a fost lansata de Comisia Europeana in decembrie 2017.

In iunie 2018, Consiliului Uniunii Europene si-a prezentat punctul de vedere care a stat la baza negocierilor cu Parlamentul European.

Dupa aprobarea acordului provizoriu de catre Comitetul Reprezentantilor Permanenti al Consiliului, urmeaza votul oficial, atat in a€‹a€‹Consiliu, cat si in Parlamentul European.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat