Acord provizoriu de constituire a Autoritatii Europene a Muncii (European Labour Authority - ELA)


Presedintia Romaniei la Consiliul UE si Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu in ceea ce priveste Propunerea de regulament de instituire a Autoritatii Europene a Muncii (European Labour Authority - ELA), o structura care va contribui la asigurarea unei mobilitati echitabile a fortei de munca in cadrul Pietei Interne.

Propunerea de regulament are ca scop:

- imbunatatirea accesului la informatie al persoanelor si angajatorilor cu privire la drepturile si obligatiile lor in domeniile mobilitatii fortei de munca si coordonarii securitatii sociale, precum si accesul la servicii relevante;

- consolidarea cooperarii dintre autoritati in ceea ce priveste aplicarea transfrontaliera a dreptului relevant al UE, inclusiv facilitarea controalelor comune;

- medierea in cazul aparitiei unor dispute intre autoritatile nationale sau probleme transfrontaliere.

In acest fel va creste eficacitatea structurilor si instrumentelor existente ale UE in domeniul mobilitatii fortei de munca transfrontaliere si coordonarii securitatii sociale, pentru ca acestea vor beneficia, odata cu infiintarea ELA, si de sprijin operational si tehnic.

Noua structura europeana va veni in sprijinul lucratorilor si celor care desfasoara activitati independente pe teritoriul UE, dar si al altor cetateni ai Uniunii sau extracomunitari, care au domiciliul legal in UE si se afla intr-o situatie transfrontaliera problematica, practic in sprijinul tuturor persoanelor care se supun regulilor Uniunii Europene in domeniul mobilitatii fortei de munca transfrontaliere si coordonarii securitatii sociale.

Propunerea de regulament pentru constituirea Autoritatii Europene a Muncii a fost publicata de Comisia Europeana in 13 martie 2018.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat