Partneriat interinstitutional pentru sprijinirea lucratorilor romani din Germania


Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Marius Budai, si presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, au semnat un Acord cadru de parteneriat, care se inscrie in demersurile autoritatilor si organizatiilor nationale de a raspunde provocarilor pietei muncii in contextul mobilitatii lucratorilor, digitalizarii si al necesitatii respectarii drepturilor acestora in domeniul relatiilor de munca.

De asemenea, a fost semnat un al doilea document, de aceasta data intre Inspectia Muncii si Blocul National Sindical. Este vorba despre un Acord de colaborare, care marcheaza inaugurarea unui Centru BNS de consiliere si informare pentru cetatenii romani care muncesc in Germania, care va functiona in Bucuresti.

``Ministerul Muncii si institutiile din subordinea sa sustin initiativa Blocului National Sindical de creare a unei retele de centre de sprijin atat pentru lucratorii romani din Germania, cat si pentru cei care sunt interesati sa revina in tara. Facem tot ce este necesar pentru ca sesizarile acestora sa fie preluate cat mai rapid si rezolvate`` - a declarat ministrul Marius Budai in timpul conferintei de presa sustinute la finalul evenimentului.

Demersul de infiintare a unei retele de centre care ofera informare, consiliere, orientare si servicii - suport pentru lucratorii romani detasati in Germania sau pentru alte categorii similare face parte dintr-un proiect pilot finantat din fonduri europene - ``Conditii de munca echitabile: Acces la conditii de munca echitabile pentru lucratorii detasati prin furnizarea de informatii specifice in functie de sectorul de activitate si cooperare``, derulat de Blocul National Sindical.

``Proiectul are o dubla abordare: pe de o parte consilierea lucratorilor, iar pe de alta transferul de informatii catre sindicate, autoritati publice, parti interesate si factori de decizie politica``- a precizat Dumitru Costin, presedintele BNS.

Centrul din Romania va fi interconectat cu alte 8 centre regionale de consultanta care exista deja pe teritoriul statului german.

Centre similare vor fi infiintate, in cadrul aceluiasi proiect, in Polonia, Croatia, Ungaria si Slovenia.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat