Proiect de HG: un nou spor de conditii de munca pentru angajatii primariilor si consiliilor locale


Ministerul Dezvoltarii a initiat un proiect de hotarare de guvern ce prevede un spor pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca in beneficiul angajatilor din administratia publica locala si centrala.

Proiectul prevede introducerea personalului incadrat la nivelul institutiilor publice finantate integral din venituri proprii, aflate in subordinea, sub autoritatea, in coordonarea celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice locale, pe lista beneficiarilor prevederilor Regulamentului privind stabilirea locurilor de munca, a categoriilor de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca, precum si conditiile de acordare a acestuia pentru familia ocupationala de functii bugetare ``Administratie`` din administratia publica locala.

Marimea concreta a sporului propus va fi aceeasi ca cea a sporului prevazut pentru personalul din administratia publica centrala.

Astfel, se propune ca pentru conditii de munca periculoase sau vatamatoare, marimea sporului pentru personalul prevazut la anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia personalului din administratia publica locala, in functie de numarul de factori de risc intruniti, este urmatoarea:
a) spor de la 6,1% pana la 10% din salariul de baza pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 4 factori de risc din cei prevazuti la art. 4 din regulament;
b) spor de la 3,1% pana la 6% din salariul de baza pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 3 factori de risc din cei prevazuti la art. 4 din regulament;
c) spor de pana la 3% din salariul de baza pentru personalul care isi desfasoara activitatea sub influenta a 2 factori de risc din cei prevazuti la art. 4 din regulament.``Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat