CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata


In Hotararea Camerei din data de 17.10.2019, in cauza Lopez Ribalda si altii impotriva Spaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut, cu o majoritate de 14 voturi la 3, ca reclamantilor nu le-au fost incalcate drepturile la viata privata si de familie si nici dreptul la un proces echitabil (articolele 6 si 8 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului).

Cauza privea supravegherea video, in secret, a salariatilor, conducand la concedierea acestora.

Curtea a retinut, in particular, ca instantele Spaniole au pus corect in balanta drepturile reclamantilor (salariati ai unui supermarket suspectati de furt) si pe cele ale angajatorului, realizand o analiza atenta a temeiniciei supravegherii video.

Un argument esential al reclamantilor a fost lipsa unei notificari prealabile cu privire la supraveghere, in contrar cu prevederile legale in domeniu. Curtea, insa, a retinut ca a existat o justificare clara si temeinica pentru masurile luate, bazata atat pe suspiciunea rezonabila a unor abateri grave savarsite de reclamati cat si pe prejudiciul cauzat, cu luarea in considerare a caracterului, intinderii si consecintelor masurii.

Instantele nationale nu au depasit, astfel, marja de apreciere oferita de Conventie atunci cand au stabilit ca masura supravegherii video a fost proportionala si legitima.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat