Proiect MMJS: mentinerea cuantumului ajutorului anual acordat pentru nevoi casnice veteranilor, vaduvelor si accidentatilor de razboi


Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a publicat, spre dezbatere publica, Proiectul de Hotarare privind stabilirea cuantumului ajutorului anual pentru acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice, cuvenit veteranilor de razboi si vaduvelor de razboi, precum si accidentatilor de razboi in afara serviciului ordonat pentru anul 2019.

In anul 2018, prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.114 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, cu modificarile si completarile ulterioare, au fost reglementate masuri menite sa mentina volumul cheltuielilor bugetare la un nivel care sa permita respectarea conditionalitatilor asumate de Guvernul Romaniei, inclusiv in ceea ce priveste nivelul deficitului bugetar. Astfel, s-a reglementat la art.40 alin.(1) lit. c) din actul normativ mentionat ca, in perioada 2019 - 2021, drepturile prevazute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de razboi, precum si unele drepturi ale invalizilor si vaduvelor de razboi, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu exceptia drepturilor prevazute la art. 11, sa se mentina in plata la nivelul acordat pentru luna decembrie 2018. Potrivit art.16. lit. g) si ale art.18 din legea nr.44/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ajutorul anual ce se acorda veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi precum si accidentatilor de razboi in afara serviciului ordonat are drept scop acoperirea unei parti din costul chiriei, energiei electrice si energiei termice pentru nevoi casnice si se acorda in ultimul trimestru al anului 2019.

Astfel, prin proiectul de hotarare a Guvernului publicat spre dezbatere se propune mentinerea cuantumului acestui ajutor la nivelul acordat in anul 2018, respectiv 400 lei. De ajutorul anual va beneficia un numar total de 5.583 persoane, din care 5117 persoane platite de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, 200 persoane platite de Ministerul Apararii Nationale, 265 persoane platite de Ministerul Afacerilor Interne si o persoana platita de Serviciul Roman de Informatii.

Sumele destinate platii ajutorului anual care se acorda veteranilor de razboi, vaduvelor de razboi precum si accidentatilor de razboi in afara serviciului ordonat se suporta din bugetele aprobate Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii pe anul 2019.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat