Masuri privind suspendarea cursurilor din toate unitatile de invatamant preuniversitar


Potrivit art.1 din Hotararea nr. 6 a Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta (CNSSU), „se aproba suspendarea cursurilor din toate unitatile de invatamant preuniversitar incepand cu data de 11 martie 2020 pana in data de 22 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei”.

Aceasta masura este una preventiva, care nu are la baza considerente de ordin medical.

Ministerul Educatiei si Cercetarii face urmatoarele precizari:

 1. Simularile pentru Evaluarea Nationala, examenul national de Bacalaureat, dar si diferite probe practice sau diverse concursuri se vor amana pana la o data care va fi comunicata ulterior.
 2. Inscrierea pentru clasa pregatitoare se va realiza in continuare, online, iar validarea inscrierii se va prelungi cu o saptamana, dupa deschiderea scolilor. Totodata, si activitatea de evaluare psihosomatica pentru clasa pregatitoare se va amana pana dupa reluarea cursurilor.
 3. Consiliile de Administratie ale unitatilor de invatamant vor decide modalitatea legala de recuperare a procesului educational afectat de suspendarea cursurilor in perioada 11-22 martie 2020.
 4. Ministerul Educatiei si Cercetarii incurajeaza realizarea de cursuri-suport pentru elevi, asistate de tehnologie. Chiar daca ele nu inlocuiesc cursurile clasice, acestea au rolul de a mentine comunicarea intre elevi si cadrele didactice.
 5. Toate activitatile extrascolare sunt anulate pana la o data care va fi comunicata ulterior.
 6. Activitatile din cadrul programului ``Scoala dupa scoala``care functioneaza in unitatile de invatamant de stat sau particularese vor suspenda inaceasta perioada.
 7. De asemenea, conform hotararii CNSSU,programele de studii privind schimbul de experienta, respectiv stagiile de practica in spitale ale studentilor si cursantilor scolilor postliceale sanitare se suspenda pana la data de 31.03.2020, daca nu au fost incepute anterior datei adoptarii prezentei hotarari(nr. 6/09.03.2020).

In cadrul videoconferintei de astazi, Monica Anisie, ministrul Educatiei si Cercetarii, a solicitat inspectorilor generali si inspectorilor generali adjuncti sa existe o informare si o comunicare continua intre cadrele didactice, parinti si elevi. Este foarte important ca in aceasta perioada in care cursurile sunt suspendate, elevii sa nu se expuna in spatiiaglomerate.

Mentionam ca numarul elevilor afectati de suspendarea cursurilor este de aproximativ trei milioane.

A se vedea si:

 • Suspendarea contractului de munca ca urmare a carantinei sau fortei majore
 • Concedierea salariatilor pe durata carantinei sau ca urmare a starii de carantina
 • Starea de cantatina. Indemnizatia pentru carantina si pentru reducerea timpului de lucru


 • Servicii pentru Angajatori

  Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
  Sunt Angajator

  Servicii pentru Salariati

  Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
  Sunt Salariat