SRJ MediaSind: TVR impune o procedura ilegala si imorala pentru a concedia angajatii incomozi


Presedintele – director general al Societatii Romane de Televiziune, Doina Gradea, continua abuzurile impotriva propriiilor angajati. Aceasta a aprobat un document denumit “Procedura privind conduita etica in Societatea Romana de Televiziune” - de fapt un amestec de noi reguli restrictive a caror incalcare este considerata “abatere deosebit de grava” care ar putea conduce, potrivit legislatiei muncii, la concedierea oricarui angajat sau rezilierea unilaterala a contractului oricarui colaborator indezirabil.

Eludand negocierea cu partenerii sociali,administratia Gradea a impus unCod Etic, un set de norme care ar fi trebuit sa faca parte integranta dinContractul Colectiv de Muncala nivel de institutie. Prininselaciune si inducerea in eroarea membrilor CD, CA si a partenerilor sociali, conducerea TVR a impus tuturor angajatilor si colaboratorilor institutiei norme care, potrivit legislatiei muncii, ar fi trebuit negociate si inregistrate laITM Bucuresti, intrucat acestea afecteaza relatiile de munca, in conditiile in care procedurile se refera la activitatile din TVR si nu pot constitui sau modifica regulamente sau prevederi ale CCM.

Documentul a fost publicat deja pe reteaua Intranet a SRTV si ii vizeaza pe toti angajatii si colaboratorii SRTV, inclusiv pe membrii Comitetului Director si ai Consiliului de Administratie.

Intocmit de directorul Casei de productie a TVR,Andras Demeter(cel care, desi prin decizia definitiva de conflict de interese a ICCJ are interdictia de a ocupa o functie publica timp de trei ani, continua sa sfideze legea ocupand, pe langa postul de conducere din TVR, si pozitia de membru in Consiliul de administratie al SRR - vezi aici), impreuna cu sefa Departamentului Juridic,Roxana Ionescusi seful Compartimentului Informatii Clasificate,colonel (r) Adrian Fulea, dar si cu complicitatea unorlideri sindicali aserviti conducerii,documentul incalca flagrantConstitutia Romaniei, Conventiile OIM si Directivele Europene in domeniul relatiilor de munca, Codul Muncii, Legea Avertizorului Public, Legea Dialogului Social, Legea 41/1994, Statutul ziaristului din SRTv si prevederile Contractului Colectiv de Muncaa carui valabilitate tocmai a fost prelungita cu un an.
Redactata superficial- ignorand si contrazicand norme deja existente -, si adoptata in mod arbitrar, fara consultarea partenerului social semnatar al CCM SRTV -Federatia FAIR-MediaSind, a reprezentantilor salariatilor, precum si a Consiliului de Administratie, asa-numitaProcedura de conduita eticada posibilitatea angajatorului sa concedieze oricand un angajat sau sa rezilieze unilateral contractul cu un colaborator pentru orice critica sau pentruorice alta actiune neconvenabila conducerii,interpretata de aceasta ca aducandprejudicii de imagine TVR.
Astfel, in institutia care, din cauza deciziilor ilegale ale conducerii,sunt pierdute in serieprocesele cu proprii angajati, acestora li se interzice``sa faca aprecieri in legatura cu litigiile aflate in curs de solutionare si in care SRTv are calitatea de parte, daca nu sunt abilitati in acest sens`` (art. 12 2), in conditiile in care, in cauzele referitoare la relatiile de munca, sentintele din prima instanta suntexecutorii.Mai mult, angajatilor nu li se permite``sa acorde asistenta si consultanta persoanelor fizice sau juridice in vederea promovarii de actiuni juridice ori de alta natura impotriva statului (!) sau serviciului public in care isi desfasoara activitatea.`` (art. 12.5), ceea ce incalca dreptul constitutional al organizatiilor sindicale de a-si apara membrii de sindicat!
Aceste noi interdictii contravin flagrant prevederilor constitutionale referitoare la libertatea de exprimare, ale Legii avertizorului public privind dreptul de a sesiza incalcarile legislatiei, dar si prevederilor legii dialogului social referitoare la dreptul sindicatelor de initia actiuni in instanta in numele membrilor lor de sindicat!

Potrivit noilor norme de conduita etica, utilizarea calculatoarelor sau a telefoanelor mobile si in interes personal fara aprobarea conducerii poate duce la concediere, intrucat si aceste fapte sunt considerate dreptabateri deosebit de grave.Cu alte cuvinte, primirea/efectuarea unui apel privat pe telefonul de serviciu sau primirea/trimiterea unui mesaj privat pe mail-ul de serviciu sunt considerate drept abateri deosebit de grave!
Asa-zisa Procedura incalca atat prevederile Legii SRTV, cat si ale Statului ziaristului, intrucat introduce un intermediar, numit de Presedintele-Director general, intre salariati si Comisia de Etica si Arbitraj din TVR. Astfel, competentele comisiei in materie de deontologie profesionala -``garant al respectarii Statutului ziaristului``si organism independent de conducerea TVR - sunt subordonate bunului-plac al unui``consilier de etica``numit de Presedintele-Director General, interpus cacenzoral punctelor de vedere ale comisiei in relatia cu conducerea TVR. De altfel, institutia consilierului de etica este specifica, conform legii,functionarilor publicisi nu institutiilor de media. In plus, acesta va avea si atributiuni dedesigner - cenzor vestimentar,intrucat angajatii TVR pot fi concediati daca nu vin la serviciu sau la diverse evenimente, intr-o``vestimentatie adecvata.`` (art 19.alin1 litc)

Nu in ultimul rand,Procedura introduce noi obligatii pentru membrii Comitetului Director si ai Consiliului de administratie, desi acestea sunt stabilite prin legea de organizare si functionare a SRTV si prin regulamentele proprii de functionare.
De remarcat ca, potrivit textului publicat de conducerea TVR pe Intranet, responsabil cu``atributii de consiliere etica si monitorizare a respectarii normelor de conduita in SRTv``a fost desemnat acelasiDemeter Andras,adica tocmai autorul Procedurii asumate ca``proprietate a SRTV``,darplagiatein buna-masura dupa Condul de conduita etica din Societatea Romana de Radiodifuziune(vezi aici),unde detine ilegal, potrivit deciziei definitive a ICCJ, calitatea de membru in Consiliul de administratie. Practic, in calitatea sa de Presedinte al Comsiei care elaboreza si aproba diverse proceduri ale activitatilor din TVR, dl Demeter Andras a``omis``sa mentioneze in textul procedurii calificarile,criteriile de integritate si de compatibilitate pe care ar trebui sa le indeplineasca titularul pozitiei de ``consilier de etica``.Si astfel, o persoana care refuza sa recunoasca o decizie legala privind propriile probleme de integritate a fost desemnata sa monitorizeze conduita etica si sa identifice conflictele de interese din TVR.
Consideram ca situatia creata reprezinta un caz clar deincompatibilitatepe care MediaSind TVR il va aduce la cunostintaAgentiei Nationale de Integritate.

Prin adoptarea acestui document ilegal, conducerea TVR intentioneaza sa instaureze, prin frauda, sa instaureze un climat de dictatura in cea mai mare institutie de media a statului. Din acest motiv, Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind solicita Consiliului de Administratie al SRTV sa se intruneasca de urgenta si sa respinga normele adoptate in mod abuziv!

In acelasi timp,Sindicatul Roman alJurnalistilor MediaSindva ataca in instanta aceasta procedura abuziva si va sesiza organizatiile nationale si internationale la care este afiliat cu drepturi depline-Federatia FAIR-MediaSind, Confederatia CNSLR-Fratia, Federatia Europeana a Jurnalistilor MediaSind si Federatia Internationala a Jurnalistilor.Totodata, SRJ MediaSind va solicita si sprijinulOrganizatiei Internationale a Muncii, Comisiei Europene si a Consiliului Europeipentru a determina autoritatile din Romania sa se implice in respectarea drepturilor angajatilor din cea mai mare institutie de presa din media -Societatea Romana de Televiziune.
SRJ MediaSind face apel catre toti salariatii TVR, indiferent din ce sindicate fac parte, sa nu semneze aceste proceduri ilegale si sa sustina actiunile filialei MediaSind TVR in toate demersurile si actiunile sale privind respectarea legii in Televiziunea nationala!Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat