Frames: Peste 1 milion de angajati romani risca de intre in somaj din cauza coronavirusului


Peste 1 milion de angajati din economia romaneasca risca sa intre in somaj sau sa fie disponibilizati, iar zeci de mii de firme si PFA-uri sa se inchida care urmare a ,,coronacrizei’’ care afecteaza deja semnificativ Romania, spune o analiza a companiei de consultanta Frames.

``Dincolo de masurile administrative, sanitare, care au legatura cu stoparea epidemiei, autoritatile trebuie sa intervina pentru salvarea business-ului romanesc, mai ales a microintreprinderilor si PFA-urile din domenii precum servicii, turism, transporturi, comert, evenimente, HORECA, care trec prin clipe grele``, afirma analistii de la Frames.

Potrivit acestora, economia se afla cu spatele la zid. ``95% dintre firmele din Romania sunt microintreprinderi care au 1-3 angajati maxim si nu dispun de resurse financiare pentru a trece peste aceasta perioada de restrictii. Daca statul nu ii va ajuta fiscal, prin amanarea platii taxelor, prin credite fiscale, cele mai multe vor intra in blocaj, iar peste 1 milion de angajati vor fi afectati. Unii au fost trimisi deja in concedii fara plata, vor urma somajul tehnic si disponibilizarile``, declara Adrian Negrescu, managerul Frames.

Pentru ca nu aveau niciun fel de buffer financiar, multe au intrat in incapacitate de plata, nu isi mai pot onora platile catre parteneri, iar urmatorul pas va fi sa nu mai poata sa-si plateasca salariile.

Pana la insolventa si faliment va mai fi un simplu pas``, a mai spus acesta.

Dintre acestea, microintreprinderile inregistreaza cel mai ridicat grad de indatorare, respectiv 99% (ca pondere a datoriilor totale in active), reprezinta singurul sector care inregistreaza o capitalizare negativa si are cea mai ridicata rata a pierderii, respectiv -4,5%. Falimentele se vor tine lant, daca nu se vor lua masuri urgente, spun analistii de la Frames, iar Romania ar putea intra in recesiune. Potrivit acestora, primele masuri pe care statul trebuie sa le ia sunt legate de amanarea termenelor de plata a taxelor salariale catre buget.

``Suntem inca in prima faza a coronacrizei economice. Daca nu se iau masuri, urmeaza un adevarat cosmar, cu zeci de mii de firme inchise peste noapte, cu lanturi comerciale prabusindu-se in cateva zile, cu un somaj care poate ajunge rapid la 10-12%. De pierdut vom pierde toti, patroni, angajati, banci, stat si angajatii de la stat``, a mai declarat Negrescu.

A se vedea si:

Particularitatile activitatii desfasurate de agentul de munca temporara. Raporturile juridice create

Suspendarea contractului de munca ca urmare a carantinei sau fortei majore

Concedierea salariatilor pe durata carantinei sau ca urmare a starii de carantina

Starea de cantatina. Indemnizatia pentru carantina si pentru reducerea timpului de lucruServicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat