[CUM A FOST] UpDate Work (II): Modificarea si adaptarea relatiilor de munca. Contractul on-call, contractul job-sharing, Kurzarbeit Romania


[CUM A FOST] UpDate Work (II): Modificarea si adaptarea relatiilor de munca in contextual noilor realitati economice si sociale. Contractul de munca „on-call”, contractul job-sharing, introducerea timpului scurt de lucru al salariatilor in contractele colective de munca (short-time working, short time sau, in Germania, Kurzarbeit).

Data 14 aprilie 2020

Locatia Editura Universul Juridic

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice a fost tema celei de-a doua conferinte UpDate Work din seria 5 Conferinte organizate in cursul lunii aprilie 2020 de Universul Juridic in parteneriat cu MCP Cabinet avocati (fondat in anul 2008 de avocat Marius-Catalin Predut).

In continuarea dezbaterilor avute in prima Conferinta prinvind impactul fortei majore asupra pietei muncii, a necesitatii de a nu apela ``major la forta majora``, ci de a ``profita contextual`` de aceasta, pornind de la actualele relamentari normative din domeniul dreptului muncii, pe langa modificarile tipice ale contractelor individuale de munca, s-au prezentat o serie de modalitati concrete de flexibilizare a relatiilor de munca.

In acest context, flexibilitatea si flexicuritatea relatiilor de munca pot conduce la reducerea costurilor suportate de angajatori cu forta de munca angajata, la oferirea posibilitatii salariatilor de a-si manageriza cat mai bine experienta profesionala si munca acestora, perioadele de lucru si de odihna, precum si a integrarea efectiva a noilor tehnologii informationale, a digitalizarii.

Pornind de la prestarea muncii la domiciliu, sub influenta tehnicilor actuale de procesare, de transmitere si stocare a datelor si informatiilor, avocat Marius-Catalin Predut, a evidentiat ca noile reglementari legislative ofera alternativa desfasurarii activitatilor in regim de telemunca (teleworking sau telecommuting), a muncii virtuale in general. De asemenea, flexicuritatea pietei muncii, pe langa contractul-tip de munca, reclama incheierea si a altor tipuri de contracte de munca, nestandardizate, la fel de serioase, cum a fi contractul de munca ``on-call`` sau contractul de ``job-sharing``. Mai mult ca oricand, toate aceste aspecte creeaza o simbioza fireasca si necesara, intre uman si artificial, intre creativitate si automatizare, intre clasic si modern, ca mijloc si scop al derularii, reciproc avantajoase, a raporturilor de munca.

Un contract de munca tot mai des agreat este contractul denumit ``on-call``, o varietate a contractului individual de munca care asigura o mare flexibilitate organizarii muncii si a activitatii angajatorului. Prezenta salariatului nu este necesara o perioada continua sau zi de zi in unitate, salariatul incadrat in baza acestui tip de contract putand sa nu fie solicitat deloc, avand dreptul sa se odihneasca ori sa se ocupe de propriile necesitati. Cadrul juridic pentru desfasurarea muncii on-call poate fi asigurat, in general, prin contractul colectiv de munca si, concret, prin clauze speciale inserate in cuprinsul contractului individual de munca prin care partile, de comun acord, vor stabili timpul de lucru exact al unui angajat ``on-call``, restrictiile timpului liber al salariatului, cu respectarea limitelor timpului normal de lucru, precum si a perioadelor zilnice, saptamanale si anuale de repaus.

O alta varietate a contractului de munca cu timp partial, nereglementat la acest moment in dreptul romanesc, este contractul job-sharing, de impartire a timpului de lucru intre doi sau mai multi salariati. Asemanator altor tipuri de contracte de munca, contractul de job-sharing asigura si permite o flexibilitate a raporturilor de munca, in care cei doi sau mai multi salariati isi impart in mod voluntar responsabilitatile si indatoririle unui singur loc de munca cu norma intreaga, fara ca intre acestia sa existe vreo relatie juridica, ci doar, in functie de clauzele angajamentului, o raspundere solidara fata de angajator. Distribuirea salariului, a celorlalte beneficii si a concediilor se realizeaza in mod proportional, in raport cu timpul efectiv lucrat.

De asemenea, ca alternativa sau ca solutie necesar a fi adoptata si la nivel national s-a prezentat introducerea timpului scurt de lucru al salariatilor in contractele colective de munca (short-time working, short time sau, in Germania, Kurzarbeit). Aceasta este un sistem in care angajatii sunt de acord sau sunt obligati sa accepte o reducere a timpului de munca si, corespunzator, a drepturilor salariale. Pentru a evita sau a nu da prioritate concedierii salariatilor, companiile angajatoare incheie acorduri sau contracte colective de munca cu organizatiile sindicale ca in perioadele de recesiune sa reduca programul de lucru al salariatilor, fara ca veniturile acestora sa fie afectate, guvernul asigurand plata diferentei veniturilor salariatilor pana la nivelul normal, stabilit prin contractele individuale de munca.

Speakerii invitati au fost:

Marius-Catalin Predut, avocat, membru al Baroului Bucuresti, este fondatorul si coordonatorul MCP Cabinet avocati (www.mcp-avocati.ro), specializat, inca de la infiintare, in domeniul relatiilor de munca si comerciale, precum si, ulterior, in domeniul protectiei datelor personale, a drepturilor de autor si a vietii private.

Catalina Bordianu Calangiu_Avocat Fondator Bordianu & Asociatii

Irina-Maria Diculescu_Avocat MCP Cabinet avocati

In continuarea Conferinteloe UpDate Work vor fi prezentate regulile trebuie respectate in situatia in care salariatul isi desfasoala activitatea in regim de telemunca (UpDate Work III - Telemunca si munca la domiciliu, 16 aprilie 2020); reorganizarea societatilor angajatoare in contextual noii crize econimice si sociale generate de pandemia CoVid - 19 (UpDate Work IV - Reorganizarea societatilor angajatoare, 28 aprilie 2020), si, nu in ultimul rand, masurile de protective sociala a salariatilor afectati de noile crize economice si sociale (UpDate Work V - Protectia salariatilor, 30 aprilie 2020).

Toate aceste Conferintele sunt organizate de Universul Juridic in parteneriat cu MCP Cabinet avocati (fondator avocat Marius-Catalin Predut, autor al Codului muncii comentat si Speaker in cadrul tuturor conferintelor).Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat