Salariile din institutiile publice nu vor fi negociate prin contractele colective de munca


Prin contractele colective de munca incheiate de institutiile si autoritatile publice nu se vor putea negocia salariile de baza, sporurile, indemnizatiile, premiile si alte drepturi de personal.
Aceste reglementari au fost incluse intr-un proiect de lege initiat de Ministerul Muncii. Proiectul de act normativ modifica articolul 12 din Legea 130/1996 , republicata, privind contractul colectiv de munca si clarifica prevederile actuale referitoare la aceste contracte incheiate de institutiile si autoritatile publice. Potrivit legislatiei in vigoare, contracte colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor bugetare. Articolul 12 din Legea 130/1996 prevede faptul ca „prin aceste contracte nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale” In opinia Ministerul Muncii, caracterul general al acestor dispozitii a generat dificultati de interpretare. Astfel, “se impune clarificarea reglementarii mentionate prin precizarea de catre legiuitor a drepturilor care nu pot face obiectul negocierii colective concretizate in contracte colective de munca, tinand seama ca aceste drepturi sunt stabilite prin dispozitii legale”, precizeaza Ministerul Muncii. Potrivit Proiectului de lege, contractele colective de munca se pot incheia si pentru personalul din institutiile si autoritatile publice. Prin aceste contracte nu se pot negocia, insa, clauze referitoare la drepturile ale caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale referitoare la : salarii de baza, sporuri, indemnizatii, premii si alte drepturi de personal. De asemenea, conform proiectului de act normativ, contractele colective de munca se pot incheia la nivelul unitatilor, la nivelul administratiei sau al serviciilor publice locale, pentru institutiile din subordinea acestora, si la nivel departamental, pentru institutiile subordonate.



Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat