Precizarile Ministerului Muncii referitoare la indemnizatiile pentru gemeni si tripleti


Executivul a adoptat in sedinta de miercuri Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta 148/2005 privind sustinerea familiei, modificata prin Legile 239/2009 si 240/2009.

<

Potrivit legii, in cazul nasterii de gemeni sau tripleti, familia va primi pentru primul copil indemnizatia in cuantum de 600 lei sau, optional, 85 % din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei, iar pentru al doilea si al treilea copil indemnizatii suplimentare a cate 600 de lei pentru fiecare.

De asemnea, Normele Metodologice adoptate de Guvern vor face aplicabila si Legea nr.240/2009 care extinde aria beneficiarilor de indemnizatie pentru cresterea copilului si la tinerele care frecventeaza o forma de invatamant si nu au realizat venituri in ultimele 12 luni.

Indemnizatia de 600 lei pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, se va acorda si persoanelor care urmeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale, considerandu-se inclusiv perioada cuprinsa intre absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului preuniversitar si inceperea invatamantului universitar, in acelasi an calendaristic.

In evidenta Agentiei Nationale de Prestatii Sociale sunt inregistrate 1.726 de familii cu gemeni si 20 de familii cu tripleti. Pentru persoanele care la data intrarii in vigoare a legii nr.239/2009 erau deja in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, indemnizatiile vor fi platite retroactiv, respectiv din iunie 2009 si vor fi asigurate din oficiu.

Noile norme vor intra in vigoare de la publicarea in Monitorul Oficial.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat