Carnetele de munca cu datele de cotizare la sistemul de pensii pana in 2001 pot fi predate si in 2010


Guvernul a prelungit termenul limita de predare a cartilor de munca pentru perioadele de stagiu de cotizare realizate in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001pana la data de 30 septembrie 2010, anuna Ministerul Muncii.

"Potrivit Hotararii Guvernului nr.1456/2009 pentru modificarea alin. (6) art.2 din H.G. nr.1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizate in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.820/27.11.2009, termenul limita de predare a carnetelor de munca de catre persoane fizice si juridice a fost prelungit pana la data de 30 septembrie 2010", se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii.

Preluarea datelor din carnetele de munca se realizeaza in scopul crearii unei baze de date la nivel national ce va cuprinde istoricul perioadelor de stagiu realizate in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, precum si a veniturilor salariale realizate, in scopul asigurarii unor proceduri mai sigure de stabilire a drepturilor de pensii si pentru realizarea unei mai bune deserviri a cetateanului.

Astfel, conform prevederilor legale in vigoare, persoanele fizice si juridice "care detin sau pastreaza carnete de munca sunt obligate sa puna aceste documente la dispozitie casei teritoriale de pensii pe a carei raza teritoriala isi au domiciliul sau sediul pana cel tarziu, la data de 30 septembrie 2010".

"Carnetele de munca trebuie sa fie completate cu toate inscrierile pana la data de 1 aprilie 2001 si sa fie certificate de autoritatile abilitate, potrivit legii. Acestea vor fi insotite de copia actului de identitate al titularului, din care sa rezulte codul numeric personal", se mai arata in document.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat