Italienii au in continuare locuri de munca vacante si accesibile romanilor. Vezi conditiile, drepturile si avantajele muncii in Italia


Cu toate ca accesul la joburile in Italia este inca restrictionat, cel putin pana la sfarsitul anului 2009, angajatorii italieni au in continuare foarte multe locuri de munca vacante si accesibile romanilor, numarul lor variind in functie de sectorul de activitate.

In cazul in care va numarati printre cei care se gandesc la varianta de a munci in strainatate, va propun sa vedem impreuna care sunt conditiile de munca, precum si drepturile si avantajele de care puteti beneficia ca si salariat in Republica Italiana.

Astfel, programul normal de lucru presupune o norma de 40 de ore lucrate/saptamana. Cu toate acestea, conventiile colective de munca pot sa stabileasca un orar de munca cu mai putine/mai multe ore muncite saptamanal, dar nu pot depasi limita de 48 de ore saptamanale (in 7 zile), fixata de legislatia italiana, incluzand si eventualele ore suplimentare. Dar si in aceasta situatie codul italian de munca intervine si limiteaza munca de 48 ore/saptamana la maximum 4 luni consecutive. In plus, la fiecare 7 zile lucrate, salariatul are dreptul la 24 de ore consecutive de repaos. Orele suplimentare sunt platite cu retributia totala pe ora prevazuta, si cu urmatoarele majorari: cu 25% pentru ore lucrate in intervalul orar 6:00a22:00; cu 50% pentru ore lucrate in intervalul orar 22:00a6.00; cu 60% pentru orele lucrate duminica sau in zilele festive stabilite in contractul colectiv de munca. Concediul anual de odihna este de minimum 4 saptamani, la care se adauga zilele libere acordate cu prilejul sarbatorilor legale (12 zile/an).

Tot in cadrul concediului platit intra si dreptul angajatilor la 3 zile lucratoare libere/an in cazul unei infirmitati grave sau al decesului partenerului(ei) de viata, al unui parinte sau rude apropiate. Un concediu platit continuu sau fractionat de pana la 2 ani poate fi luat, cu acordul angajatorului, daca salariatul poate demonstra prin documente valide ca se confrunta cu probleme de familie grave. Insa in aceasta situatie nicio remuneratie nu este varsata, iar perioada de repaos nu este luata in considerare nici la calcularea vechimii, nici a pensiei.

Printre celelalte forme de concediu de care puteti beneficia in mod legal se numara:

- Concediul de maternitate (2 luni inainte de nastere si 3 luni dupa nastere), respectiv de paternitate (forme de concediu obligatorii), in timpul caruia se primeste o indemnizatie jurnaliera care echivaleaza cu 80% din suma ultimului salariu din care s-au platit contributiile sociale.

- Concediile parentale (facultative), care permit parintilor sa se absenteze perioade de pana la 6 luni/an, in primii 8 ani de viata ai copilului (iilor), angajatii primind o indemizatie jurnaliera care echivaleaza cu 30% din suma ultimului salariu primit.

- Concedii in cazul in care copilul in intretinere este bolnav, care acorda salariatilor dreptul de a nu veni la munca in zilele in care copiii lor sunt bolnavi. Iar angajatele pot beneficia de un repaos in timpul programului de lucru pentru a alapta, daca au facut o cerere prealabila catre angajator.

- 15 zile de concediu platit in caz de casatorie.

In timpul acestor concedii, salariatul sau salariatul are dreptul de a-si pastra functia ocupata detinuta inainte de plecarea in concediu.

Drepturile suplimentare de care puteti face uz se inscriu apoi in sfera serviciilor medicale, a protectiei sociale (somaj, ajutoare financiare) si a remuneratiei (prin garantarea unei baze salariale minime obligatorii). Insa de toate aceste facilitati nu va puteti bucura decat daca lucrati cu forme legale de munca.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat