Angajatorii trebuie sa aplice masuri pentru protectia salariatilor care lucreaza in conditii meteorologice defavorabile, cu temperaturi scazute


Ca urmare a temperaturilor scazute inregistrate in ultimele zile si a prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie pentru urmatoarea perioada, Inspectia Muncii face urmatoarele precizari:

Conform Ordonantei de Urgenta nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, prin temperaturi extreme scazute se inteleg temperaturile exterioare ale aerului, care scad sub -20AC sau care, corelate cu conditii de vant intens pot fi echivalate cu acest nivel.

Administratia Nationala de Meteorologie are obligatia de a comunica zonele in care temperatura sau indicele de racire, atinge pragurile valorice mentionate mai sus precum si zonele pentru care se prognozeaza atingerea sau depasirea acestor praguri.
In conformitate cu prevederile Ordonantei sus-mentionate, angajatorii sunt obligati sa ia urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber:
  • distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1litru/persoana/schimb;
  • acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator;
  • asigurarea echipamentului individual de protectie.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile de mai sus, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii salariatilor, vor lua masurile dispuse in Ordonanta de urgenta nr. 99/2000. Acestea se refera la reducerea programului de lucru, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta potrivit prevederilor legale.
Pentru prevenirea unor imbolnaviri profesionale determinate de lucrul in conditii cu temperaturi extreme angajatorul trebuie sa ia urmatoarele masuri:
  • asigurarea examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute;
  • asigurarea primului ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
  • trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
Nerespectarea masurilor prezentate mai sus constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1500 RON la 2500 RON.
In aceasta perioada Inspectia Muncii va monitoriza modul de aplicare a prevederilor OUG nr. 99/2000, va efectua controale la angajatori urmarind modul in care se respecta prevederile ordonantei si va asigura preluarea si solutionarea prompta a oricarei sesizari pe aceasta tema.



Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat