Guvernul vrea să interzică total fumatul la locul de muncă


Fumatul în cârciumi, restaurante şi discoteci va fi permis doar într-o incintă care nu trebuie să fie mai mare de jumătate din suprafaţa totală a spaţiului închis destinat clienţilor, se arată într-un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun, elaborat de Ministerul Sănătăţii şi care va intra azi în dezbatere publică.
Spaţiile pentru fumat vor fi delimitate, astfel încât să asigure izolarea completă de restul încăperii. Acestea trebuie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului. În acest proiect se stipulează şi interzicerea totală a fumatului la locul de muncă, inclusiv în camerele individuale. Vor fi protejate în acest fel halele industriale, spaţiile de depozitare, sălile de şedinţă, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, birourile şi camerele, potrivit actului normativ amintit. Totodată, se prevede interzicerea comercializării produselor din tutun în magazinele situate în incinta şi pe o rază mai mică de 200 de metri de orice punct al perimetrului exterior al spitalelor şi al unităţilor de învăţământ, cu excepţia unităţilor de învăţământ superior. Autorii proiectului de ordonanţă susţin că această obligativitate nu are un efect major asupra mediului de afaceri, în sensul diminuării cifrei de afaceri a unităţilor care comercializează tutun. Gilda Lazăr, Corporate Affairs Director la producătorul de ţigarete JT International, spune însă că delimitarea unor arii fixe de restrângere a comerţului de ţigarete va genera situaţii ciudate şi dă ca exemplu spitalul Witing din Bucureşti. Dacă se ţine cont de raza de 200 metri, ar trebui să se interzică comercializarea ţigărilor în Gara de Nord, Piaţa Matache şi într-o benzinărie Petrom aflată în imediata apropiere. Nerespectarea noilor prevederi se va sancţiona cu amenzi de până la 50.000 lei, dar şi cu suspendarea activităţii până la „remedierea situaţiei”. Tot astăzi va intra în dezbatere publică şi un proiect de ordonanţă pentru modificarea şi completarea Legii privind publicitatea şi sponsorizarea pentru produsele de tutun. Actul normativ, elaborat de Ministerul Sănătăţii, prevede interzicerea totală a publicităţii pentru produse de tutun, inclusiv la punctele de vânzare, pe orice material tipărit şi pe orice obiect, în cinematografe, în presă, pe copertine şi pe alte structuri de prezentare, începând cu 1 iulie anul acesta. Gilda Lazăr spune că prin material de tipărit se înţelege inclusiv pachetul de ţigarete, iar în categoria “orice obiect” intră scrumierele, brichetele, maşinile care transportă ţigaretele etc.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat