Ministeril Muncii a anuntat facilitatile privind somajul tehnic pentru anul 2010


Executivul a adoptat actul normativ care reglementeaza somajul tehnic pentru anul 2010, a anuntat primul-ministru Emil Boc la briefing-ul de presa sustinut la finalul sedintei de Guvern.

a€˛Prin acest act normativ vor fi salvate in jur de 200 mii de locuri de muncaa€¯ a apreciat premierul Boc.

Mai exact, pe perioada suspendarii temporare a activitatii, totale sau partiale, a unui agent economic, statul va sustine de la buget plata tuturor contributiilor de asigurari sociale, urmand ca salariatul sa primeasca 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. De asemenea, salariatul este scutit de plata impozitului pe venit.

a€˛Am decis sa luam aceasta masura stiind ca, cel putin in prima parte a anului 2010, sunt inca conditii dificile din punct de vedere economic si dorim sa oferim un sprijin direct firmelor pentru a putea mentine locurile de munca si, implicit, cetatenilora€¯ a precizat seful Executivului.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mihai Seitan a adaugat ca facilitatile privind somajul tehnic se aplica pentru 90 de zile calendaristice, incepand cu luna februarie.

Estimarile oficiale au avut in vedere ca sustinerea acestor facilitati, pentru 200.000 de angajati, va conduce la o pierdere a bugetelor statului - fie ca este vorba de bugetul de stat sau de bugetele de asigurari - de circa 439 milioane pe intregul an, a aratat ministrul Seitan, in timp ce intrarea in somaj a 200.000 de angajati ar costa bugetul de somaj circa 900 milioane lei.

a€˛Protejam bugetul de somaj pentru alte situatii si, in acelasi timp, protejam lucratorii care-si incaseaza veniturile si intreprinderile pentru a avea oamenii la indemana cand vor avea nevoiea€¯ a explicat Mihai Seitan.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat