Romanii traiesc aproximativ 18 ani dupa ce ies la pensie


In contextul in care stagiul complet de cotizare in prezent este de 27,6 ani, pentru femei, si 32,6 ani pentru barbati, rezulta ca barbatii contribuie de doua ori mai mult decat ajung sa primeasca la pensie.

Diferenta nu este la fel de mare in cazul femeilor, in conditiile in care acestea contribuie mai putini ani, iar speranta de viata este mai mare.

Contributiile lunare platite pentru un angajat la pensie se ridica la 31,3%, 20,8% venind din partea angajatorului, iar 10,5% din partea salariatului. La un salariu mediu brut pe economie de aproximativ 2.000 de lei rezulta o contributie lunara de 626 de lei pe luna.
Astfel, de-a lungul unei perioade de 27,6 ani de munca, o femeie ajunge sa plateasca la bugetul de pensii 207.331 lei, in timp ce un barbat plateste 244.891 lei in cei 32,6 ani pe care trebuie sa-i munceasca conform legii.
Luand in calcul contributiile platite si speranta de viata dupa iesirea la pensie, o femeie ar trebui sa primeasca lunar aproximativ 785 de lei, timp de 22 de ani, cat este speranta de viata. In cazul barbatilor, pensia ar trebui sa fie aproape de 1.400 de lei, avand in vedere ca sparanta de viata a acestora dupa iesirea la pensie este de doar 14,7 de ani.
Prin urmare, avand in vedere ca pensia medie in Romania este de 675 de lei, barbatii contribuie in viata activa cu 125.821 de lei mai mult decat primesc dupa ce ies la pensie, iar femeile cu 26.131 de lei.
Acesta insa este doar un exemplu orientativ. Si asta pentru ca o persoana nu poate avea acelasi salariu pe tot parcursul vietii, iar nivelul contributiilor se schimba frecvent.
In acelasi timp, nu toate pensiile din Romania sunt la nivelul de 675 de lei, acestea fiind diferite, in functie de contributia fiecarui angajat la sistemul de pensii.
Cu toate acestea, potrivit reprezentantilor federatiilor de pensionari, 80% din pensiile din Romania sunt sub 1.000 de lei, iar peste doua treimi dintre acestea sunt sub 550 de lei.
Totodata, potrivit Casei de Pensii, aproximativ 900.000 de pensionari primesc pensia minima garantata de 350 de lei.
In prezent, in Romania sunt peste 5,5 milioane de pensionari, atat din sistemul public, cat si din agricultura.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat