Eurostat: Rata somajului a stagnat in UE la 9,6 la suta


Rata somajului a stagnat in UE la 9,6% si in zona euro la 10%, peste nivelul de 7,4% din Romania, insa Spania si tarile baltice continua sa se confrunte cu un numar record de someri, indicatorul apropiindu-se in aceste state de 20%, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.

Raportul Biroului de Statistica al Uniunii Europene se refera la luna mai, iar cifrele pe Romania sunt atribuite primului trimestru al acestui an. Romania are a 19-a rata a somajului ajustata sezonier dintre statele membre, fiind incadrata de Cipru (7,2%) si Cehia (7,5%).

Cea mai inalta rata este in Spania, care are un somaj de 19,9%, iar tarile baltice continua sa se confrunte cu rate ridicate de neangajare, de 20% in Letonia, 19% in Estonia si 17,4% in Lituania.

Slovacia are o rata a somajului de 14,8%, Irlanda de 13,3%, Grecia de 11%, Ungaria - 10,4% si Bulgaria 9,7%.

Polonia, desi este singurul stat membru care nu a intrat in recesiune in contextul crizei mondiale din ultimii ani, are o rata a somajului peste media UE, de 9,8%.

Cel mai scazut somaj este intalnit in Austria (4%), Olanda (4,3%), Luxemburg (5,2%), Malta (6,7%), Danemarca (6,8%) si Germania (7%).

Eurostat estimeaza ca numarul somerilor din UE a fost in luna mai de 23,127 milioane de persoane, dintre care 15,789 milioane in zona euro. Comparativ cu luna aprilie, numarul de someri din UE a scazut cu 37.000 de persoane, dar a crescut in zona euro cu 35.000. Fata de luna mai a anului trecut, numarul somerilor din UE a crescut cu 1,801 milioane, iar in zona euro a urcat cu circa 991.000.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat