Inspector in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Sibiu cercetat penal pentru luare de mita


Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul Teritorial Alba Iulia efectueaza cercetari penale fata de inculpatul PUSKAS-BAJKO ISTVAN, inspector in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (I.T.M.) Sibiu, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita si fata de inculpatul TARCEA IOAN, sef compartiment in cadrul I.T.M. Sibiu, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la luare de mita.


Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt:
In zilele de 13 si 14 iulie 2010, inculpatul Puskas-Bajko Istvan, in calitate de inspector in cadrul I.T.M. Sibiu, in timpul unui control la sediul unei societati comerciale din municipiul Sibiu, administrate de denuntator, a pretins de la acesta suma de 3.000 lei din care a primit o transa de 1.000 lei prin intermediar, pentru a nu-i aplica o sanctiune contraventionala pentru incalcarea dispozitiilor legale privind legislatia muncii, respectiv primirea la munca a unor persoane pentru care nu a fost intocmit contract individual de munca. Pentru a se proteja de consecintele legii penale, inculpatul Puskas-Bajko Istvan l-a interpus in activitatea infractionala si pe inculpatul Tarcea Ioan, seful sau ierarhic superior. Astfel, inculpatul Tarcea Ioan, la indicatia si la locul indicat de Puskas-Bajko Istvan, a verificat remiterea transei de 1.000 lei din suma totala pretinsa de subordonatul sau cu titlul de mita.
Inculpatilor li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala. La data de 14 iulie 2010, procurorii anticoruptie au dispus retinerea celor doi inculpati pe o perioada de 24 de ore, iar la data de 15 iulie 2010, Tribunalul Alba a dispus, fata de ambii inculpati, masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara. Impotriva acestei masuri, procurorii anticoruptie au declarat recurs.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat