Guvernul si Ministerul Muncii au ca prioritate flexibilizarea Codul Muncii


Guvernul si Ministerul Muncii au ca prioritate flexibilizarea Codul Muncii si renuntarea la "politicile sociale abuzive", pentru a incuraja ocuparea fortei de munca in Romania, a afirmat, luni, Andreea Paul-Vass, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc.

Intr-un articol postat pe blogul sau, ea a subliniat existenta decalajelor dintre Romania si celelalte state membre ale Uniunii Europene in privinta ocuparii populatiei.

"Recuperarea decalajelor fata de tarile dezvoltate ne obliga sa revizitam in pasi alerti Codul Muncii in sensul flexibilizarii, sa crestem varstele de pensionare, respectiv sa stimulam munca printr-un mediu prietenos necesar crearii de noi de locuri de munca si prin renuntarea la politicile sociale asistentiale abuzive. Toate aceste obiective sunt prioritare la nivelul anului actual pentru Ministerul Muncii si pentru Guvern", sustine Andreea Paul-Vass.

Potrivit unei statistici din luna august a Eurostat, postate pe site-ul personal al consilierului premierului, in Romania rata ocuparii fortei de munca in anul anul 2009 a fost de 58,6%, sub media Uniunii Europene, de 64,6% in acelasi an, cifrele fiind raportate la populatia cu varste intre 15 si 64 de ani.

La nivelul UE, cota de 64,6% a fost inregistrata in urma unei scaderi, dupa sapte ani de evolutii constant pozitive.

Pentru prima data, in UE a scazut rata ocuparii in randul femeilor, la 58,6% in anul 2009, ramanand mult sub nivelul de ocupare a barbatilor, a mai aratat Vass.

La nivelul UE, a crescut, insa, la 46% rata ocuparii pentru oamenii in varsta - intre 55 si 64 de ani.

In Romania, gradul de ocupare a femeilor a fost de 52%, deci tot sub media europeana, insa tara noastra se situeaza mai bine la acest capitol decat Malta, Italia, Grecia sau Ungaria, dar este departe de "extrema daneza" - de 73%, mai noteaza consilierul premierului Boc.

Si in cazul populatiei in varsta, rata de ocupare a fortei de munca in Romania este sub media UE, ajungand la 42,6%, insa peste nivelul inregistrat in Polonia sau in Ungaria, dar mult sub "extrema suedeza" - de 70%.

In schimb, romanii sunt cetatenii UE cu cel mai redus acces la contractele de munca pe durata determinata, cu o pondere de doar 1% din cei cu varste intre 15 si 64 de ani. La extrema cealalta sunt polonezii, cu 26,5%, mai arata datele citate de blogul lui Paul-Vass.

In regim part-time lucreaza 8,5% dintre romanii apti de munca. In aceasta privinta bulgarii au cele mai putine contracte de munca part-time, 2%, in timp ce olandezii se afla la extrema cealalta, cu o cota de 48%, se mentioneaza pe blogul Andreei Paul-Vass, care citeaza datele Eurostat din luna august.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat