Inspectia Muncii a aplicat amenzi de 1.631.100 de lei si a depistat 253 de persoane care munceau la negru


Inspectia Muncii a declansat in perioada 12 14 august 2010, actiuni de control, cu caracter inopinat, privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata, precum si verificarea modului in care se respecta prevederile legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca din domeniul constructiilor.

Au fost aplicate amenzi in valoare totala de 1.631.100 de lei si 253 de persoane au fost depistate fara forme legale de angajare.
In domeniul relatiilor de munca, s-au aplicat amenzi de 823.600 de lei, din care 739.000 de lei pentru munca la negru. S-au aplicat 514 sanctiuni contraventionale, 110 dintre ele fiind pentru munca nedeclarata. Au fost controlati 891 de angajatori care au insumat un numar de 33.629 salariati. S-au constatat 2.624 de deficiente si s-au dispus 2720 de masuri in vederea remedierii acestora.
Cele mai frecvente incalcari ale prevederilor legislatiei muncii, din domeniul relatiilor de munca, au fost: neincheierea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, nerespectarea duratei timpului de lucru, neacordarea concediilor de odihna.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca valoarea amenzilor a fost de 807.500 de lei. S-au constatat 1980 neconformitati fata de legislatia in vigoare si s - au aplicat 1167 sanctiuni contraventionale. In situatia in care s-a constatat ca exista un pericol iminent de accidentare, s-a dispus sistarea activitatii in 11 unitati, la 42 locuri de munca si 112 echipamente.
Pentru remedierea deficientelor constatate, inspectorii de munca au dispus 2.005 masuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.

Printre deficientele din domeniul securitatii si sanatatii in munca intalnite la angajatorii controlati, s-au numarat: neutilizarea echipamentelor de munca corespunzatoare desfasurarii lucrarilor la inaltime sau a echipamentului individual de protectie, nerespectarea prevederilor legale privind protectia impotriva electrocutarii sau a prevederilor ce se refera la efectuarea sapaturilor in conditii de siguranta.Servicii pentru Angajatori

Indiferent de marimea sau obiectul de activitate, uneori, companiile au nevoie si de ajutorul unor specialisti in dreptul muncii. Confruntarea cu probleme care decurg raporturile de munca cu salariatii, in special cele privitoare la incheierea, modificarea, suspendarea sau incetarea acestora, poate provoca pierderi financiare daca nu sunt abordate in mod corespunzator.
Sunt Angajator

Servicii pentru Salariati

Pentru multi salariati, drepturile legale si cele care decurg din contractul de munca (individual sau colectiv) sunt ingradite sau limitate in mod netemeinic, uneori abuziv, de catre cei care sunt obligati sa le respecte si, implicit, sa le acorde integral. Daca sunteti implicat intr-un conflict sau litigiu de munca, apelarea la un speciaslit, cel putin, va reduce stresul dvs.
Sunt Salariat